ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия по повод Обрезание Господне в Пловдив

01 януари 2017 16:30, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия по повод Обрезание Господне в Пловдив

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив на 1 януари, когато Църквата чества Господския празник Обрезание Господне и паметта на св. Василий Велики, архиепископ Кесарийски. С владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеници от града, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни смесеният хор при храм „Св. вмчца Марина” с диригент Боряна Панайотова.

Много благочестиви християни бяха дошли в този празничен ден да потърсят Божията милост и закрила, да присъстват на първата за годината св. Литургия и да бъдат благословени от архипастиря на Пловдивска епархия. В края на светата богослужба Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към тях с думите:

„Честита, щастлива, мирна и благоденствена да бъде Новата 2017-та година! На границата на времето между старата и новата година, с отправен поглед към миналото, като благодарим на Господа - Отца на милосърдието и Бог на всяка утеха - за получените от Него благодеяния през изминалата година съгласно думите на св. пророк и цар Давид: „Милостите твои, Господи, вечно ще възпявам” (Пс.88:1), със взор към бъдещето да Го помолим, както ни учи светата Църква – да благослови със Своята благост настъпването и продължението на новолетието, да благослови нашите човешки трудове, за да пожънем драгоценните плодове на земното благополучие и душевното си спасение. Като предани чеда на светата Църква с жива вяра и благочестив живот, с всеотдайна любов трябва да се стремим към възрастване в евангелските добродетели и съвършенство. "

След края на архиерейската св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Николай отслужи благодарствен молебен, с който благодари на Бога за благодеянията, които е проявил и през изминалата година, и през цялото минало време на нашия живот. По време на молебена той отправи към Бога молитва да благослови настъпващата година, да ни укрепи в православната вяра, „да избави нашето Отечество, всеки наш град и село от зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, градушка, огън, меч, нашествие на другородци, междуособни войни, болести, скърби и беди, да даде на всички ни мир, твърда и нелицемерна любов, добродетелен и безгрешен живот със здраве и успех във всяко добро”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1210-01012016g-nova-godina-obrezanie-gospodne-arhiereiska-sveta-liturgiya-i-novogodishen-moleben-v-mitropolitskiya-hram-sv-vmchtza-marina-grad-plovdiv.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия по повод Обрезание Господне в ПловдивАрхиерейска св. Литургия по повод Обрезание Господне в ПловдивАрхиерейска св. Литургия по повод Обрезание Господне в ПловдивАрхиерейска св. Литургия по повод Обрезание Господне в ПловдивАрхиерейска св. Литургия по повод Обрезание Господне в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »