ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Максим оглави молебена по повод деня на св. братя Кирил и Методий и 57-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия

11 май 2010 16:45, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим

На 11 май, когато честваме паметта на светите братя Кирил и Методий, е един от храмовите празници на ПКСХП "Св. Александър Невски", чийто северен престол е посветен на светите Братя. По този повод и по повод 57-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия в храм-паметника бе отслужена архиерейска съборна света Литургия.

В празничната сутрин духовенство и миряни посрещнаха при тържественото биене на камбаните на катедралата предстоятеля на Българската православна църква Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, който взе молитвено участие в светата Литургия. Тя бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит. В съслужението взеха участие и преосвещените епископи: Стобийски Наум - главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон - председател на църковното настоятелство при храм „Св. Александър Невски”, Знеполски Йоан - викарий на Софийския митрополит, както и от архим. Йоан - началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, архим. Григорий - протосингел на Софийска митрополия, и предстоятели на столични храмове. В съборната богослужба взеха участие и педставителите на сестрите православни църкви в България - ст. ик. Нелуц Опря от Румънската патриаршия и йером. Зотик (Гаевски), и. д. представител на Руската патриаршия.

След вдъхновеното слово на митрополит Неофит, в което той говори за светлината на богопросвещението и за историческите превратности и достойнство на многовековната Българска патриаршия, започна празничният молебен.

По време на благодарствения молебен светейшият Български патриарх и духовенството отправиха хвала и благодарение към Всеподателя Бога, че ни е утвърдил в православната вяра и отправиха молитва и занапред Бог да не ни изоставя, а да дарува благоденствие и мир на нашата Църква и Родина, и всичко добро и полезно за спасението на българския народ.

След като прозвуча многолетствие, Българският патриарх отправи своя първосветителски благослов, честити възстановяването на старославната Българска патриаршия и благопожела тя да пребъде през вековете.

В храма бяха и пребиваващите в страната ни румънски духовници и университетски преподаватели по повод присъждането на почетното звание „доктор хонорис кауза” на проф. протопрезвитер д-р Николае Дура, зам.-ректор на Университета „Овидиус”, гр. Констанца. Те влязоха да се поклонят в светия олтар и да получат лично от предстоятеля на БПЦ патриарх Максим благословение за своя престой в страната ни като гости на Софийския университет и неговия Богословския факултет.

За да вземат участие в архиерейската света Литургия в прослава на светите Братя славянски просветители в храма бяха и децата от ІV подготвителна група на 124 ЦДГ „Бърборино”, кв. "Красно село" с директор Соня Стратева, които с трепет следяха богослужбата и получиха благословение от високопреосвещения Русенски митрополит Неофит.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров


 

 

Снимки

 ПКСХП "Св. Александър Невски"Посрещане на Негово Светейшество патриарх Максим в храмаНегово Светейшество патриарх Максим благославя вярващитеНачалото на светата ЛитургияРусенският митрополит Неофит в съслужение с епископите: Стобийски Наум, Тивериополски Тихон и Знеполски ЙоанРусенският митрополит Неофит благославя малчуганите от 124 ЦДГ "Бърборино", район Красно селоМалките "бърборини" с трепет в храма"Бърборина" ЕлиМалък входМалък входПриидите поклонимся и припадем ко Христу. Спаси ни, Сине Божий, возкресий из мертвых, поющия Ти алилуияЧетене на АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеХорът на ПКСХП "Св. Александър Невски"Диригентът на хора доц. Димитър ДимитровВелик входВелик входВелик входСимволът на вяратаПроф. протопр. д-р Николае Дура дарява Негово Светейшество патриарх МаксимНегово Светейшество патриарх Максим с румънската делегацияПричастяване на духовниците в светия олтарСеверният престол в ПКСХП "Св. Александър Невски"Негово Светейшество патриарх МаксимЧетене на св. ЕвангелиеБлагодарствен молебенБлагодарственият молебен бе оглавен от светейшия Български патриарх МаксимРусенският митрополит Неофит произнася слово за празникаБлагодарственият молебен бе оглавен от светейшия Български патриарх МаксимБлагодарственият молебен бе оглавен от светейшия Български патриарх МаксимНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благославя вярващитеПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »