ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовно тържество в храм "Св. св. Кирил и Методий" в София

11 май 2010 16:15, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий"

В столетния столичен храм “Св. св. Кирил и Методий”, ул. "Г. Вашингтон" 47, днес с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе отслужена празнична св. Литургия в чест на св. братя Кирил и Методий, духовни покровители на храма и неговия енорийски център. Св. Литургия бе оглавена от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Васил Коцев, духовен надзорник на Софийска епархия, а заедно с него служиха и се молиха Негово Високопреподобие архимандрит Теофан, председателят на храма протойерей Александър В. Георгиев и представители на софийското духовенство в лицето на свещеноиконом Васил Радков, свещеноиконом Румен Йонов, протойрей Николай Николов, протойерей Кирил Попов, свещ. Стилиян Табаков, свещ. Георги Георгиев и свещ. Методий Корчев.

В радостта на празника антифонно се включиха църковните певци от двете храмови певници, хорът при храм „Св. св. Кирил и Методий” и многобройните православни християни, които по призива на прот. Александър и на ставрофорен свещеноик. Васил Коцев с една душа и едно сърце изрекоха съответно Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”. Свещените текстове мощно отекнаха в храма, а всички молещи се в този момент доловиха силата на мира и единството, които носи на вярващите Христовата любов.

В основната проповед и в края на богослужението прот. Кирил Попов и ставрофорен свещеноик. Васил Коцев вълнуващо припомниха на всички богомолци заветите на св. равноапостолни Кирил и Методий – дълга ни пред Бога да продължим браздата - започнатото от тях дело на културно развитие и духовно извисяване на нашия народ, и най-вече да пазим чистата и спасителна православна вяра, с която да вървим през земния си живот, като помагаме и на другите да пребъдват в светлината и силата Божия.

Празникът завърши с красиво многолетствие, след което именниците прот. Кирил и свещ. Методий радостно приемаха поздравленията на многобройните християни, дошли да почетат техните светци-покровители и да стоплят духовните си наставници с внимание и любов.

Гостите и работещите при храма и енорийския му център се събраха на празнична трапеза в енорийската трапезария, където вече сто години поколения православни духовници и християни се събират за радост, за утеха, за взаимопомощ, за тържество и прослава на Света Троица.

Честит и благословен празник!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: псалт Петър, презвитера Милена Табакова

 

 

Снимки

Св. Литургия в чест на св. равноапостолни Методий и Кирил - 11 май 2010 г.Св. Литургия в чест на св. равноапостолни Методий и Кирил - 11 май 2010 г.Ставрофорен свещеноик. Васил КоцевСв. Литургия в чест на св. равноапостолни Методий и Кирил - 11 май 2010 г.Св. Литургия в чест на св. равноапостолни Методий и Кирил - 11 май 2010 г.Св. Литургия в чест на св. равноапостолни Методий и Кирил - 11 май 2010 г.Св. Литургия в чест на св. равноапостолни Методий и Кирил - 11 май 2010 г.Св. Литургия в чест на св. равноапостолни Методий и Кирил - 11 май 2010 г.ПсалтитеПсалтитеПсалтитеПрот. Александър В. ГеоргиевВярващитеЧиста детска молитваКръст върху новата украса на храмовия солей Новата украса на храмовия солейПомнете своите наставници и учители!Малък входЧетене на АпостолаБогомолният народВелик входВелик вход Велик вход Велик вход Велик вход Прот. Александър води народа при изричане на Символа на вяратаПрот. Александър води народа при изричане на Символа на вяратаНародът казва молитвено Символа на вяратаПрот. Кирил Попов проповядваНа многая летаСв. св. Кирил и Методий
« предишна новинаследваща новина »