ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес на проф. протопр. д-р Николае Дура бе присъдено званието „доктор хонорис кауза" на СУ "Св. Климент Охридски"

11 май 2010 16:41, Българска Патриаршия
Днес на проф. протопр. д-р Николае Дура бе присъдено званието „доктор хонорис кауза" на СУ  "Св. Климент Охридски"

В деня, в който БПЦ чества светите братя Кирил и Методий и им въздава слава и благодарение за просветителското дело за славянските народи, бе присъдено почетното звание „доктор хонорис кауза" на Софийския университет на изтъкнатия богослов и специалист по канонично и гражданско право проф. протопр. д-р Николае Дура, който е и зам.-ректор на Университета „Овидиус”, гр. Констанца.

Церемонията по удостояването със званието се състоя в аулата на Софийския университет, носещ името на един от най-изтъкнатите ученици на светите братя славянски просветители, св. Климент Охридски.

Професор протопрезвитер Дура е придружаван в страната ни от голяма група преподаватели от румънските университети в Букурещ, Яш и Констанца. Те са тук, за да влязат в радостта на своя колега, но и да вземат участие в организираната от Богословския факултет при СУ научна конференция, посветена на делото на светите братя Кирил и Методий.

Почетното звание „доктор хонорис кауза" на СУ се присъжда на проф. протопр. Николае Дура заради неговия научен принос към българската наука, откритията и научните разработки, които той прави във връзка с последните години от живота и дейността на св. Софроний Врачански и приноса му за развитието на богословската наука в България. Предложението за удостояването на проф. протопрезвитер Дура излиза от катедра Практическо богословие на БФ на СУ. След като разглежда изложените мотиви и научната дейност на професор Дура, Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” излиза с решение за удостояването на проф. Дура с това високо отличие на СУ.

Почетният доктор бе представен на академичната общност от декана на Богословския факултет при СУ доц. Емил Трайчев.

Проф. протопрезвитер д-р Николае Дура е роден на 9 август 1945 г. в Ръмникул Вълчя, Румъния. През 1969 г. завършва Богословския институт в Букурещ, като специализира византология. През годините 1969-2000 специализира в юридическия факултет на Университета в Адис Абеба, Етиопия, в Сорбоната (философския факултет и Факултета по класически филологии), във Факултета по каноническо право на Католическия университет в Париж, в богословския и в юридическия факултет на Аристотелевия университет в Солун и във Факултета по каноническо право на Понтификалния университет в Тулуза.

От 1981 г. е доктор по църковно право в Богословския институт в Букурещ. От 1997 г. – доктор по гражданско и църковно право (Utriusque Juris) на Понтификалния университет в Тулуза, Франция. От 2002 г. – доктор хонорис кауза на Университета по хуманитарни науки в Острог (Украйна).

В периода 1986-2002 г. професор Дура е титуляр на катедрата по Църковно право в БФ на Университета в Букурещ, а от 2002 до днес – титуляр на катедрата по Църковно право и Европейски институции във Факултета по правни и административни науки при Университета "Овидиус". На 12 март 2008 г. е избран за заместник-ректор по международната дейност на същия университет.

Понастоящем проф. Дура преподава редица дисциплини в областта както на църковното, така и на светското право, като: Църковно право, История на румънската държава и право, Международно право, Юридическа защита на човешките права, Европейски институции, Европейско социално право, Европейско право. Правата на човека и императивът за недескриминация, Византийско право, Правото у трите монотеистични рилигии (юдаизъм, християнство и ислям), История на правото, История на европейските институции.

Проф. Дура е сред най-изтъкнатите и авторитетни православни канонисти и е чест участник не само в редица международни научни конференции, но и в експертни комисии на най-високо ниво, касаещи междуцърковните и междуправославните взеимоотношения.

За своята научно-изследователска дейност проф. д-р Николае Дура е награждаван многократно както от румънски, така и от чуждестранни институции.

Почетното звание „доктор хонорис кауза" бе връчено от ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Темата на академичното слово на проф. Дура бе „Отказът на папата от титула „Патриарх на Запада” – еклезиологически и канонически последици”.

Утре, 12 май, румънската делегация ще участва в организираната от Богословския факултет научна сесия, посветена на св. братя Кирил и Методий. В нея проф. Дура ще участва с темата „Старобългарският език – език на богослужението и на средновековната румънска култура”.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Проф. протопр. д-р Николае Дура с Негово Светейшество патриарх Максим в олтара на ПКСХП "Св. Александър Невски"Проф. протопр. д-р Николае ДураПроф. протопр. д-р Николае Дура - почетен доктор на СУ  "Св. Климент Охридски"Проф. Дура произнася своето академично словоДеканът на Богословския факултет на СУ доц. Емил Трайчев и ректорът на СУ проф. Иван ИлчевГостите в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски"Деканът на БФ на СУ доц. Емил Трайчев и проф. протопр. д-р Николае Дура - доктор хонорис кауза на СУ "Св. Климент Охридски"Централният витраж в СУ "Св. Климент Охридски" - Светите братя Константин-Кирил Философ и Методий
« предишна новинаследваща новина »