ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения в началото на новата година

04 януари 2017 22:27, Неврокопска митрополия
Празнични богослужения в началото на новата година

На 1-ви януари, в утрото на Новата година, когато светата Църква чества празника „Обрезание Господне“ и св. Василий Велики, Неврокопският митрополит Серафим по стародавна традиция възглави св. Литургия в храм „Св. Георги Победоносец”, град Сандански. Пред множеството народ, препълнило храма, митрополит Серафим отправи своя архипастирски благослов във връзка с настъпването на Новолетието като говори за скъпоценния дар на времето и спасителното му оползотворяване; за необходимостта от равносметка на изминалия до този момент живот и за благоприятната възможност, която ни се дава да положим ново начало в нашето покаяние и изправление.

Г-н Кирил Котев, кмет на град Сандански, благодари от името на цялата общественост на митрополит Серафим, че за пореден път той идва в началото на Новата година в града и го поздрави за предстоящия празник на небесния му покровител – преподобния Серафим Саровски.

След св. Литургия в храма беше отслужен и традиционния молебен за Новата година.

В деня на своя небесен покровител св. Серафим Саровски (2 януари) Неврокопският митрополит Серафим отслужи тържествена света Литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Гоце Делчев. Заедно с митрополит Серафим съслужиха Негово преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий - игумен на Рилския манастир, Негово високопреподобие архимандрит Епифаний - протосингел на Неврокопска св. митрополия и други духовници от епархията дошли да вземат участие в празника и да поздравят своя епархийски архиерей.

Богослужението бе украсено с песнопенията на митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“, ръководен от проф. Йоанис Папахронис.

В края на богослужението Неврокопският митрополит възведе в архимандритско достойнство йеромонах Теофил Андреев, игумен на Хаджидимовския манастир „Св. Вмчк. Георги“.

След богослужението, по традиция, в сградата на митрополията бе даден кратък прием, на който всички православни християни имаха възможност да поздравят своя архипастир за неговия личен празник. Музикален поздрав към митрополита и гостите на събитието отправиха деца от курса по народно пеене към православното училище „Св. благоверен цар Петър Български”, гр. Сандански с ръководител Магдалена Танчева. Имената на младите изпълнители, които трогнаха всички техни слушатели са: Анабел и Дарина Дамянови, Василена Терзийска и Георги Шуманов (пиано).

В късния следобед се проведе традиционната среща на Неврокопския митрополит със студенти от епархията. След молитвата за началото на Новата година, отправена към Господ Иисус Христос и към великия Божи угодник - св. Василий Велики, митрополит Серафим благослови празничната пита, която лично разряза и раздаде на всички присъстващи. По време на срещата студентите имаха възможност свободно да разговарят с митрополита по различните теми, които ги вълнуваха.

След края на срещата, във фоайето на митрополията се състоя кратък празничен концерт с участието на трио Радилови (цигулка, виолончело и пиано). Триото се състои от двете сестри Вирджиния и Гинка и техният брат Даниил. Концертът бе поздрав към студентите и гостите, организиран по идея и с участието на група младежи, които подпомагат различни инициативи на митрополията. Сред гостите на празника бяха свещеници от епархията, представители на местната власт, общественици, директори на гимназии и основни училища в гр. Гоце Делчев.

© Неврокопска св. митрополия

 

 

Снимки

Празнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата годинаПразнични богослужения в началото на новата година
« предишна новинаследваща новина »