ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

11 май - Ден на Ловеч

12 май 2010 08:50, Ловчанска митрополия
11 май - Ден на Ловеч

Св. равноапостолни първоучители Кирил и Методий са небесните покровители на гр. Ловеч. В тяхна чест в центъра на града се строи нов катедрален храм.

По традиция след св. Литургия празникът продължава на градския площад, където ловчалии посрещат официални гости от страната и чужбина.

Тази година за празника на града в Ловеч гостува държавният глава Георги Първанов, който отбеляза, че Ловешката община е на първо място в България по усвояване на европейски средства и успокои жителите на града, че трудностите на кризата започват да отминават.

Четири чуждестранни делегации посрещна Ловеч. В делегацията от побратимения руски град Лотошино, водена от кмета Анатолий Лютенко, има и двама представители на българската общност в Русия. Те са заявили желание да установят контакти със свои роднини в България.

Другата делегация е от побратимения град Берат в Албания. Начело на делегацията от Ерфурт, с който Ловеч има дългогодишно партньорство, е бившият кмет Манфред Руге. Сред немските гости са представители на неправителствена социална организация, с която се работи по съвместен проект.

Гостува и делегация от град Лавал, Франция. Тя е водена от зам.- кмета на града, с когото ще се подпише протокол за партньорство в областта на културата, управлението на отпадъците и пречистването на водите.

Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил беше награден от кмета на град Лотошино Анатолий Лютенко с медал за ролята му в развитието на славянските народи.

 

 

Снимки

11 май - Ден на Ловеч11 май - Ден на Ловеч11 май - Ден на Ловеч11 май - Ден на Ловеч11 май - Ден на Ловеч11 май - Ден на Ловеч
« предишна новинаследваща новина »