ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

160 години образователно дело в с. Калипетрово, Доростолска епархия

12 май 2010 09:06, Доростолска митрополия
Митрополитг Амвросий и протосингелът Добри Чаков извършват водосвет

На 11 май в 18 ч. в с. Калипетрово беше извършен водосвет от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий в съслужение с протосингела ставроф. ик. Добри Чаков и така беше дадено началото на училищния празник по поводпразника на светите Братя славянски просветители Кирил и Методий. След водоосвещаването знамето на училището, всички преподаватели, ученици и гости на тържеството бяха поръсени със светена вода от Митрополит Амвросий.

Първият поздравител адрес по повод празника бе поднесен от Директора на училището г-н Владимир Йорданов, който отправи към всички свои ученици и колеги и бивши неговови учители топли думи на благодарност и най-сърдечни благопожелания.

Гости на празника бяха: зам.- кметът по хуманитарни и социални дейности г-жа Нели Стоилова, зам.- областния управител Денка Михайлова, председателят на Общинския съвет г-н Александър Сабанов, началникът на инпектората г-жа Габриела Михайлова, началник отдел "Образование" Марияна Павлова, секретарят на "1300 години България" г-жа Цветана Цанова и кметът на с. Клипетрово г-н Йордан Ковачев.

Празничаната програма поднесена от самодейци от селото, които са и бивши възпитаници на училището бе изключително богата и зарадва всички гости.

След празничната програма Директорът на училището направи кратка презинтация на историческото развитие на просветната дейност в селото и нейните достижения. Първото килийно училище в селото е открито през 1829 г. През 1850 г. пък е открито първото основно училище от началният учител Рашко Блъсков под името "Взаимнно-славяно българско училище". През 1853 г. в селото е проведен първият изпит за учители. А от 1857г. - първият училищен печат свидетелстващ, че училището в Калипетрово официално носи името "Св. св. Кирил и Методий".

През 1892 г. е изградена и второ сграда, тъй като училището се оказва недостатъчно голямо, за да побере учениците от селото.

 

 

Снимки

Митрополит АмвросийМитрополит Амвросий поднася библия на директораБивши възпитаници на училищетоВъзпитаници на училищетоВъзпитаници на училището
« предишна новинаследваща новина »