ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослужебна прослава на св. Йоан Кръстител в Пловдив

07 януари 2017 17:19, Пловдивска митрополия
Богослужебна прослава на св. Йоан Кръстител в Пловдив

На 7 януари Църквата прославя и отдава богослужебна почит на св. Йоан, Кръстител и Предтеча на нашия Господ Иисус Христос. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, отслужи в този празничен ден архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”. С владиката съслужиха ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев – духовни надзорници при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент Георги Радев.

Десетки миряни бяха дошли в храма, за да участват в духовното тържество, да изповядат своята Христовата вяра по време на четенето на Символа на вярата и да изпросят молитвената закрила на св. Йоан Кръстител, този "най-голям между родените от жени" (Мат. 11:11) велик пророк, праведник и Кръстител на Господа Иисуса Христа.

По време на светата Литургия иподякон Найден Алеков Мандаджиев от Пловдив, певец от митрополитския хор, беше ръкоположен в първата степен на свещенството – дяконската. Възласът „Достоин” отекна силно и многократно в храма. Новият дякон на Църквата ни прие името Николай.

Знеполският епископ Арсений се обърна към верния Божи народ с проповед за великия, праведен и благочестив живот на св. Йоан Кръстител, в която изясни значението на старозаветното „гласът на викащия в пустиня” (Ис. 40:3) – гласът на Бога, викащ чрез устата на св. Йоан към всички нас. Викарният епископ каза още:

„Устата на Йоан възвестявала мъдрост. Не тази мъдрост, която оставяла впечатление за минута, но тази, която, както казва нашият народ, „преобръща душата”, която има благодатна сила да я лекува, да я преобразява, да я възвисява и да я води към съвършенство. Така проповядвал Йоан, желаейки едно – хората, които го слушат, да почувстват нуждата от Спасителя и да са готови да Го приемат с вяра и любов. С проповедта на Йоан и неговите думи Евангелието зове всички нас към покаяние и изправяне на своето поведение, към утвърждаване в благочестие и правда.

За голямо съжаление почти всички сме глухи за Божието слово. Училите се перчат и често пренебрегват Свещеното Писание, неучилите не познават Свещеното Писание и не изявяват желание да го познаят. Даже доживелите до старост хора знаят много приказки, песни, анекдоти, но са съвсем безпаметни за Божественото учение и Словото. В много домове въобще няма Библия и Евангелие. А в тези книги човек намира Божието слово, което свети със светлината на истината. Без светлина и слънце загива растението. Без тях няма живот. Без Божието слово човешката душа погива в тъмнината на незнанието и в най-пълно отчуждение от разбирането за правда, добро и красота. Без Свещеното Писание човешкото сърце прилича на камък. Колкото и да го съгряваш, той е все хладен, твърд и безчувствен.”

След края на светата богослужба епископ Арсений преподаде светителския архипастирски благослов на правоправещия архиерей на епархията - Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, както и пожеланията му към новия дякон на Църквата ни за Божията благодатна помощ в благодатното служение като свещенослужител.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1213-07012017g-sv-ioan-krastitel-ivanovden-arhiereiska-sv-liturgiya-v-mitropolitskiya-hram-q-sv-marina-q-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Богослужебна прослава на св. Йоан Кръстител в ПловдивБогослужебна прослава на св. Йоан Кръстител в ПловдивБогослужебна прослава на св. Йоан Кръстител в ПловдивБогослужебна прослава на св. Йоан Кръстител в ПловдивБогослужебна прослава на св. Йоан Кръстител в ПловдивБогослужебна прослава на св. Йоан Кръстител в ПловдивБогослужебна прослава на св. Йоан Кръстител в ПловдивБогослужебна прослава на св. Йоан Кръстител в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »