ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на светото Богоявление в Ловеч

08 януари 2017 12:07, Ловчанска митрополия
Ловчански митр. Гавриил благославя вярващите на Богоявление`2017

С камбанен звън бе дадено началото на светлия празник на светото Богоявление в престолния на епархията град Ловеч.

Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил отслужи света Литургия в приземния храм на новостроящата се катедрала "Св. св. Кирил и Методий" в центъра на града.

Заедно с богомолния народ в храма бяха дошли да се черкуват кметът на Ловеч г-жа Корнелия Маринова, областният управител г-жа Ирина Митева, заместник-кметове и заместник-областни управители, общественици, множество миряни.

След службата на площада пред храма, под падащия от небето сняг, който бе предал на всичко наоколо особена тържествена белота, владиката отслужи Велик водосвет. Ловешките духовници, всеки от които бе служил в поверения му храм, се стекоха на празничния площад при своя архиерей, за да участват във водосвета. Бойното поделение, строено в стегната редица, очакваше освещаването на бойните знамена. С Йордановденско песнопение и придружен от свещеници и хоругвиеносци митрополит Гавриил поръси войската и освети знамената. След това с литийно шествие след иконата на Богоявление всички присъстващи се отправиха към моста над река Осъм, който се намира в централната част на града. Там бе извършено погружение на св. Кръст. Мнозина смелчаци се хвърлиха в ледените води на реката, за да извадят кръста и да получат благословение.

 

 

Снимки

Богоявление в новия катедрален храм и слово на владика ГавриилСлушане словото на владика Гавриил за св. БогоявлениеШествието към р. Осъм за Погружението на св. КръстШествието към р. Осъм за Погружението на св. КръстВладика Гавриил води шествието на Богоявление в ЛовечВелик Богоявленски водосвет - Ловеч`2017Велик Богоявленски водосвет - Ловеч`2017Велик Богоявленски водосвет - Ловеч`2017Велик Богоявленски водосвет - Ловеч`2017Митр. Гавриил с о. Любомир и о. ВениаминБогоявление в ЛовечБогоявление в ЛовечЛовчански митр. Гавриил благославя вярващите на Богоявление`2017Богоявление в ЛовечЛовчански митр. Гавриил благославя вярващите на Богоявление`2017Ловчански митр. Гавриил благославя вярващите на Богоявление`2017Богоявление в ЛовечЛовчански митр. Гавриил благославя вярващите на Богоявление`2017Ловчански митр. Гавриил благославя бойните знамена на Богоявление`2017Ловчански митр. Гавриил благославя бойните знамена на Богоявление`2017Ловчански митр. Гавриил благославя бойните знамена на Богоявление`2017Ловчански митр. Гавриил благославя българските воини на Богоявление`2017Погружение на св. КръстИзваждането  на св. Кръст от р.Осъм  в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »