ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пролетен панаир 233-ти в Търговище 10-16 май

12 май 2010 11:09, Варненска и Великопреслaвска митрополия
На панаир!

Годината е около 1900, мястото – площадът на Ески Джумая, градче на север от Преславската планина. Като всяка година тук се провежда пролетният панаир и се стичат търговци от различни краища на страната.

Сутринта, след щателно почистване на мегдана, търговците са извадили на сергиите собствената продукция. Тук е ваксаджийчето, готово да лъсне обувките на стражаря, който от ранни зори следи за реда. Тук е и кметът, поканен от еснафа на чашка горещо кафе. Площадът вече се огласява и от пристигналия цирк с клоуните, дресьорите на змии и кучета. Момите и момците са във вихъра на хорото. Показан е и грамофонът на завърналия се от странство местен богаташ. Глъчката от виковете на радостните деца и търговците, които подканят хората да купуват, изведнъж затихва, защото е дошъл важен гост. Всички искат да се докоснат до Руския генерал, да го поканят да разгледа, да чуят одобрението за стоката си. И така минава един ден от станалия вече традиционен панаир.

Може би много набързо ви представих сценария на спектакъла на Ансамбъл "Българе", с който откриха 233-тия Пролетен панаир и Изложение на индустриални стоки в гр. Търговище. В откриването на изложението взеха участие местни състави, както и Тримата български тенори.

Присъстваха архиерейският наместник ик. Славчо Проданов, прот. Димитър Байков, кметът г-н Красимир Мирев, областният управител Митко Стайков, депутатът от Търговище Румен Такоров, председателят на Общински съвет Николай Даскалов, кметове.

Всеки ден от центъра на гр. Търговище до изложението гости и жители ще имат възможността да се разходят с атрактивно влакче.

В дните на панаира като част от съпътстващата изложението програма е организирането от Регионалният исторически музей на инициативата „Отворени врати” за посещение на музейните експозиции и изложби. Традиция стана и „Нощ в музея” на 15 май. Организира се ревю с етно мотиви, както и филмов маратон от фонда на музея.

Ако имате път към Търговище, това е за тази седмица. Заповядайте!

Материала подготви: презвитера Валентина Проданова

 

 

Снимки

На панаир!Ансамбъл "Българе"Ансамбъл "Българе"Ансамбъл "Българе"Ансамбъл "Българе"На панаир!
« предишна новинаследваща новина »