ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Събор на честния славен пророк, Предтеча и Кръстител Господен честван в катедрален храм „Успение Богородично“

09 януари 2017 12:20, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Събор на свети Йоан Кръстител честван в катедрален храм "Успение Богородично"

На 7 януари в катедрален храм „Успение Богородично“ бе отслужена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

В съслужение с архиерея бяха ставрофорен иконом Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, иконом Пламен Коларов, протойерей Георги Великов, свещеник Стефан Николов и дякон Любомир Георгиев.

Поводът за празника Богоявление - свети Йоан Предтеча е особено, съборно честван на следващия ден. Един велик подвижник на благочестието с огромна мисия в света, едно име, което изразява Божията благодат в пълнота излята чрез неговото служение.

След Евангелието митрополит Йоан произнесе проповед, в която обърна особено внимание на светия Божий угодник, за когото Господ Иисус Христос казва: „между родените от жени не се е явил по-голям от Йоана Кръстителя“ (Мат. 11:11). В словото Божие свети Йоан Предтеча е сравняван със свети пророк Илия. Следователно той е човек с особена мисия, дошъл свише, за да свидетелства, за да проповядва покайно кръщение, но най-вече, за да подготви пътя на Господа, на Спасителя Иисус Христос.

Свети Йоан Кръстител е онзи човек, който като Предтеча върви пред Господа. Затова и в богослужението ние ще видим, че в светата Литургия на Малкия вход носенето на Евангелието, което свидетелства проповедта на Христос на земята, онзи светилник със запалена свещ, вървейки пред светото Евангелие, е образ на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Той свети и върви винаги пред Словото, пред Бог Слово, за да свидетелства за Него.

След края на празничната служба, архиереят поздрави от негово име и от името на Варненска и Великопреславска света митрополия всички именници, които празнуват, с благопожелание свети Йоан Предтеча и Кръстител да ги подкрепя в духовния им живот, най-вече в усета им за покаянието в светото тайнство Изповед, за достойно старание в пристъпването към светото тайнство Причащение, за дълги години духовен, благодатен живот за полза на светата Църква и нашето общество.

 

 

Снимки

Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »