ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща

09 януари 2017 13:19, Митрополия на Западна и Средна Европа
Богоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща

В кръщението на Господ Иисус Христос в река Йордан се вижда разкриването на една велика тайна - божественото Светотроично проявление. Осезаем е Въплатеният Син и Слово Божие, а от небесата се чува гласът на Бог Отец, и Дух Светий се явява пред човешките очи във вид на гълъб.

Свещеното Писание ни учи, че Дух Светий изпълва с присъствието Си цялото творение. Той е третото Лице на Светата Троица и води вярващите по пътя на спасението и истината - истината, която е Христос. Имено Светият Дух насочва стъпките ни към Него, като ни присъединява към Христовото тяло - Църквата - и ни прави нейни членове.

Да прославят теофанията на Бог Троица и това велико събитие от земния живот на Господ Иисус Христос се събраха и енорияшите на българския храм „Св. св. Кирил и Методий“ в унгарската столица. Въпреки работния ден, българи живеещи в различни места на Будапеща, дойдоха да почетат празника.

Светата Литургия бе отслужена от предстоятеля на храма архимандрит Атанасий (Султанов) - протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия - в съслужение с протойерей Танчо Янчев, втори енорийски свещеник. Църковните песнопения бяха изпени сладкогласно от псалта при храма Иван Мицов.

В своята проповед архимандрит Атанасий подчерта важността на празника, а имено - разкриването на великата тайна на Светата Троица. С кръщението Си Господ Иисус Христос започва своята спасителна проповед към човечеството, която ще Го отведе до разпятие и смърт, но чрез тази Си смърт Той ще победи смъртта и ще възкръсне, като стане начатък за спасение на цялото човечество.

След светата Литургия бе извършен и полагащият се Велик Богоявленски водосвет и всички се поръсиха от светената вода, като си пожелаха Бог да благослови всяко добро намерение.

След това всички се събраха на обща трапеза, където архим. Атанасий разясни на всички как да се употребява богоявленската вода и бяха обсъдени въпроси, касаещи църковно-богослужебния живот на енорията.

По решение на църковното настоятелство бе решено в неделята след Богоявление - 8 януари да бъде извършено и последованието за потапяне на светия кръст във водоизточник. Въпреки мразовития ден българите се събраха в храма за богослужба, а след това всички се отправиха към река Дунав, където в ледените й води кръстът беше три пъти потопен.

Всички присъстващи си пожелаха една мирна и плодотворна година за слава на Триединия Бог - Отец, Син и Дух Светй!

Снимки: Владимир Кирков - председател на църковното настоятелство

 

 

Снимки

Богоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в БудапещаБогоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в БудапещаБогоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в БудапещаБогоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в БудапещаБогоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в БудапещаБогоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в БудапещаБогоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в БудапещаБогоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в БудапещаБогоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в БудапещаБогоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в БудапещаБогоявленски празници в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща
« предишна новинаследваща новина »