ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предаването "Таворска светлина" на 16 май

12 май 2010 12:24, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Таворска светлина

Темата на предаването:

Свети равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий - Празник на гр. Шумен и 14 май - Подвигът на св. Райко Шуменски в контекста на българското новомъченичество.

Гостът - Живко Великов – разказва за себе си: "Роден съм на 02. 06. 1981 г. в гр. Варна. И верните Богу християни знаят, че случайности в живота не съществуват, а всичко се случва по премъдростта на непреходния Божий промисъл. Сам Бог ни води по пътя на доброто и служението, по начин неизвестен за нас самите.

Вярата в Бога и желанието да посветя живота си в изпълнение на Божиите заповеди, ме отведоха в редиците на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски - Чудотворец" с намерението да бъда полезен един ден на Бога, нашата Майка - Църквата Христова и милото ни Отечество.

От времето, прекарано в това духовно училище, съхраних в сърцето си най-топли спомени. След завършване на Семинарията бях изпълнен с още по силно желание да служа на Бога и да надграждам знанията придобити там, за това станах студент по теология в Шуменския университет: "Епископ Константин Преславски". След завършване на Университета, Бог по неочакван за мен начин ме призова на служение. Получих покана за работа в основно училище като учител по Религия.

За мен това беше един от най-радостните моменти в моя живот, защото с това назначение се изпълни отдавнашната ми мечта - да се трудя на Божията нива, според моите скромни сили.

Учителският труд е голямо изкуство. Работата с децата ми доставя голяма радост. Чистотата на детския ум и искреността на децата правят човек щастлив, а преподаването на Словото Божие е още по-голям стимул за мен при работата в училище.

Всеки от нас е призван по своему, според своите интелектуални сили да служи в полза на св. Православна вяра и Църква. Младото поколение на България има огромна нужда от духовно просвещение, за да насочи своите сили към доброто. Това може да се постигне с изучаване на предмета "Религия" в нашите училища. Нека с Божия помощ, укрепени от благодатта на Св. Дух, да работим неуморно за възраждането на православна Майка България!"

Темите в предаването: Разтълкуване на тропара на св. Братя „Като единонравни на апостолите и учители на славянските страни, богомъдри Кириле и Методие, молете Владиката на всички да утвърди славянските народи в православие и единомислиe, да умири света и да спаси нашите души”.

Кога и къде са се родили равноапостолите, коя е тяхната най-важна мисия в живота им и защо?

Откога се чества този празник?

11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий. Още в ранното средновековие 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство. По нов стил 24 май се отбелязва като празник на българската просвета и култура, както и на славянската писменост.

В кои български градове се чества за пръв път този празник?

Първи известия за празнуването на св. Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 г. денят на светите Братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за св. Йоан Рилски. От страниците на "Цариградски вестник" от 26 април 1858 г. будните ескизаарски граждани научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват вместо „Три светии” „Св. Кирил и Методий” като училищен празник. По същото време х. Г. Славов донася от Цариград „Минейник" със служба за светите братя, съставен от архимандрит Неофит Рилски на църковнославянски език.

На 11 май 1858 г. този ден е отпразнуван и в Ески Заара (Стара Загора) по идея на учителя С. П. Иванов с „божествена служба” и вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. В дописката в "Цариградски вестник", бр. 382, 7 юни 1858 г. четем: „Тук се народните учители и просветители български приеха за покровители на всичките наши малки и големи училища”.

По-късно една от църквите в града – „Св. Димитър” се сдобива с второ патронно име „Св. Кирил и Методий”. Ако съдим по запазения на южния вход текст, това е станало не по-късно от 1859 година.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн.

През 1892 г. в Русе Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

От кога този ден е празник на гр. Шумен?

Денят на светите братя Кирил и Методий се отбелязва в Шумен като празник на града за първи път през 1813 г., като 11 май е утвърден за Ден на Шумен през 2000 година. Тогава е приет химнът на Шумен "От тука започва България" по текст на Антонин Горчев, музика – Хачо Мисакян, в изпълнение на Асен Масларски.

Защо според вас трябва да почитаме Първоучителите, как днес да бъдем верни техни потомци?

14 май - Подвигът на св. Райко Шуменски в контекста на българското новомъченичество. Кой е св. Райко според неговото житие, къде и кога е роден?

Какво означава думата "новомъченичество"? Съпоставка между св. Райко Шуменски, св. Прокопий Варненски и св. Йоан Омуртагски. Кога, как и защо умира св. Райко Шуменски? Какво означават последните му думи: “християнин съм и християнин ще умра”? Можем ли да го считаме за небесен покровител на нашия град и защо?

Вижте още за св. Райко Шуменски тук:

You need to install, upgrade or enable your Flash Player

Текст: свещеник Васил Василев

 

 

« предишна новинаследваща новина »