ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Гергьовден в църковната община „Св. вмчк Георги Победоносец”, Орландо, Флорида, САЩ

12 май 2010 19:59, Митрополия на САЩ, Канада и Австралия
Празник на българската църковна община в Орландо

Българите в най-младата църковна община „Св. Георги” в Орландо, Флорида, с голяма радост, след като получиха благословението на Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, за първи път отпразнуваха деня на светеца-воин, който е техен небесен покровител.

Митрополит Йосиф отново като истински баща на християнското ни семейство, в своята топла грижа за поверената му епархия далеч от Родината, удостои тази млада, но и жизнена духом църковна община с необходимото внимание. Епархийският ни архиерей изпрати Негово Високоблаговейнство иконом Божидар Димов от Чикаго, за да направи чрез православното богослужение българите от Орландо съпричастни към прославата, която в този ден Църквата отдава на един от най-почитаните в православния свят светии - св. великомъченик Георги Победоносец.

След празничната света Литургия отец Божидар извърши и св. тайнство Кръщение, като кръсти малката Катрин, чиито родители бяха дошли чак от Джаксънвил, Флорида. Катрин стана и първото дете, получило св. Кръщение в българската църковна община във Флорида.

След отслужването на молебен отец Божидар освети традиционните корбани за Гергьовден, осигурени от църквата и именяците.

За радостта на празника допринесоха и българските деца, които изнесоха рецитал със стихотворения и песни, посветени на св. Георги, на св. Кирил и Методий и на Родината.

Съпричастен на нашата духовна радост, на тържеството присъства и отец Любиша от сръбската православна църква „Св. Петка”, който на драго сърце и с любов в Господа помага с всички сили за построяването на храм на българската община. Отец Божидар откликна и на молбата на миряните от българската църковна община и извърши освещаване на 4 дома и 1 офис.

Изпълнени отново с крепка вяра, надежда и любов, ние отправихме своята молитва към Господа и към закрилника на нашата църква св. Георги - да се увенчае с успех едничката желана от нас цел – да си имаме собствен дом за молитва – български православен храм в Орландо, Флорида, за което набираме средства. Благодарим на Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф за неговите отечески грижи за нас! Благодарим и на отец Божидар и отец Любиша!

 

Снимките от празника можете да разгледате тук:

http://svetigeorgi.shutterfly.com/gallery/852

 

Сайт на църковната община: www.SvetiGeorgi.org

 

 

« предишна новинаследваща новина »