ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в Лозенския манастир „Св. Спас”

13 май 2010 07:15, Софийска митрополия
Празнична вечерня  в Лозенския манастир „Св. Спас”

Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи празнична вечерня в манастира "Свети Спас" в с. Лозен по повод храмовия празник на обителта - Възнесение Господне. Във вечерното богослужение участваха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, предстоятели на столични храмове и софийски свещенослужители. Участие взеха и енорийският свещеник на с. Горни Лозен - ик. Цанко Тотев и свещеник Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай” в гр. Елин Пелин, който е и ефимерий на манастира. Редом до монахиня Агатия - игуменка на обителта, застана игумения Марина от Лозенския манастир „Св. ап. Петър и Павел”.

В чест на настъпващия празник бе осветено и раздадено петохлебие на поклонниците, дошли /въпреки делничния ден и планинския път/ както от селото, така и от София. В края на вечернята еп. Йоан се обърна към изпълнилите манастирския храм християни, като разказа историята на тази древна обител и нейните трудности през годините и пожела тя да пребъде под покрова на Възнасящия се на небесата Христос.

Лозенският манастир е познат с името според народното название за деня на Възнесение Господне - Спасовден. Манастирът „Св. Спас” е част от Софийската Мала Света гора.

Първоначално е бил построен през 11-12 век, но е разрушен по време на завладяването на България от Османската империя (края на 14 век).

През 17 век отново е възобновен от монах, пристигнал от Света Гора, като за това свидетелстват два писмени паметника – приписки към Германския сборник оставени от Граматик Никола (1671 г.) и една бележка от месецослов-пролог (1694 г.). От тях научаваме още, че в манастира са се помещавали училище, книжовна и калиграфска школа. След участието на лозенските монаси във въстанията през 1737 г. светата обител отново е опожарена и запустява.

През 1821 г. Лозенският манастир е издигнат наново върху старите си основи, като тогава е изградена и сегашната църква "Свето Възнесение Господне".

Манастирът е бил средище и на националноосвободителното движение, като в него е отсядал Васил Левски. До 1900 г. Лозенската обител е била мъжки манастир, но след това се преобразува в девически.

Съборната църква “Св. Спас” е еднокорабна, едноапсидна сграда с три купола върху високи осемстенни барабани и е построена през 1821 г. от майстор Цвятко Тодоров. През 1847 г. храмът е изписан със средствата на отец Кирияк от Враца, който по това време е и игумен на манастира. За втори път църквата е изографисана през 1869 г. от Никола Образописов и учениците от Самоковската художествена школа Христаки Захариев и Димитър Христов.

Тези стенописи са добре запазени и до днес. Много са евангелските сцени, но с особено голяма любов са рисувани първоучителите св. Кирил и Методий, св. Йоан Рилски, св. Патриарх Евтимий, книжовници и просветители. В образите се разпознават и канонизираните софиянци - св. Никола Нови Софийски, св. Георги Нови Софийски, св. Константин Софийски. Интерес представляват също ктиторски портрет на игумен Кирияк от 1868 г. и иконата на сръбския княз Владимир Дуклянски, който е бил женен за дъщерята на цар Самуил - Косара.

В последните години са обновени част от жилищните сгради в Лозенския манастир, укрепен е храмът и са реставрирани стенописите в него, както и олтарът, в който има изображения от периода 1850-1890 година.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В очакване на епископаИгумения Агатия посреща еп. ЙоанПразник в Лозенския манастир " Св. Спас"Празник в Лозенския манастир " Св. Спас" Начало на вечернятаПразничната иконаПразнична вечерня  в Лозенския манастир „Св. Спас”Храмовата иконаЕфимерият на манастира - отец Иван Плещов и ик. Цанко ТотевАналой с празничната иконаИгумениитеПразнична вечерня в Лозенския манастир „Св. Спас”Празнична вечерня в Лозенския манастир „Св. Спас” Освещаване на петохлебиеБлагославяне на хлябоветеПевцитеИгумениитеЕфимерият на манастира поздравява епископаДворът на манастираХрамът
« предишна новинаследваща новина »