ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за Антоновден в Кремиковския манастир

17 януари 2017 18:31, Софийска митрополия
Архиерейска св. литургия в храм Св. Антоний в Кремиковския манастир

На 17 януари – денят, в който честваме паметта на св. Антоний Велики, в посветения на преподобния зимен параклис на Кремиковския манастир бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха ставр. иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийската св. митрополия, протойерей Серафим Янев – ефимерий на св. обител, сеславският свещеник Георги Младенов и протодякон Иван Петков.

Певците, които украсиха светата богослужба, бяха водени от г-н Никола Антонов.

В словото си в края на Литургията Негово Преосвещенство припомни житието на великия Божи угодник св. Антоний – „един подвижник, който даде един нов, различен облик на подвижничеството през 3-ти век“, „авва – учител и наставник на множество отшелници и монаси“. „Когато се очисти от страстите, тогава именно той започна да поучава, да събира в пустинята множество човеци, които подобно нему, по неговия пример да се подвизават далече от света. Да забравят всичко светско, всичко земно, всичко материално, да живеят единствено от труда на своите ръце и да посвещават всички свои трудове и подвизи на Бога“, каза за св. Антоний Велики Софийският викарий. Епископ Григорий поздрави духовниците и вярващите в храма и преподаде патриаршеския архипастирски благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Кремиковският манастир е разположен в южните склонове на Стара планина, на няколко километра от едноименното село. В него днес има три храма: „Св. вмчк Георги“ (от края на 15-ти век, днес недействащ, но запазен, с прекрасни стенописи), „Покров Богородичен“ (от началото на 20-ти век), който е отворен през лятото, а след храмовия си празник се затваря и до Великден се служи в зимния параклис – „Св. Антоний Велики“. Светата обител днес е без монаси, но се обгрижва активно от своя ефимерий – отец Серафим, който за кратко време успя да възстанови стопанството, да построи нова жилищна сграда (старата пострада сериозно при земетресение), да организира редовни детски летни лагери и най-важното – да осигури редовно богослужение, което привлича всеки неделен ден и на всеки празник десетки поклонници в това иначе трудно достъпно (особено през зимата) свято място.

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Посрещане на Браницки епиускоп Григорий в Кремиковския манастирПевците в Кремиковския манастирАрхиерейска св. литургия в храм Св. Антоний в Кремиковския манастирЕвангелски (малък) вход на литургиятаБраницки епископ Григорий в храм Св. Антоний в Кремиковския манастирАпостолско четене - г-н Никола АнтоновЕвангелско четиво - протодякон Иван ПетковАрхиерейска св. литургия в храм Св. Антоний в Кремиковския манастирВелик вход - със светите даровеВелик вход - със светите даровеСв. Антоний Велики - патронната икона на иконостаса на едноименния параклис в Кремиковския манастирАрхиерейска св. литургия в храм Св. Антоний в Кремиковския манастирПричастяване на вернитеРаздаване на осветен хлябДвата по-стари храма в обителта - Покров Богородичен и Св. вмчк Георги
« предишна новинаследваща новина »