ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за Атанасовден в с. Лозен

18 януари 2017 18:42, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит и иконом Цанко Тотев

На 18 януари – денят, в който честваме паметта на св. Атанасий и св. Кирил Александрийски, в храм „Св. Атанасий“ в с. Горни Лозен бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от софийския викарий - Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий. В съслужение с него бяха ставр. иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийската св. митрополия, иконом Кирил Дидов – духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Цанко Тотев - предстоятел на храма-домакин, свещеници от различни храмове от епархията и протодякон Иван Петков. Молитвено участие взе и Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски.

Песнопенията на утренята изпълняваха клиросни певци, водени от Александър Ганчев, а на Литургията – хор с диригент д-р Елица Христова.

С празнично слово към вярващите в храма се обърна ставр. иконом Ангел Ангелов. Той припомни живота на великия изповедник и учител на Църквата св. Атанасий, архиепископ на Александрия, неговото участие в Сердикийския и в Първия вселенски събор: „Онзи, който с пламенната си реч, с познаването на Светото Писание показа истината и разгроми пагубната ерес на Арий“. Има една много характерна случка от детството на празнувания днес светител, която отец Ангел припомни: Веднаж Александрийският архиепископ св. Александър гледал през прозореца и вниманието му привлякла интересна гледка: група момчета-християни играели на морския бряг, кръщавайки своите връстници-езичници. Децата избрали Атанасий за "епископ", други деца били свещеници и дякони, а езически деца били водени към "епископа", за да ги кръсти. Архиепископ Александър заповядал да доведат децата при него и ги разпитал за подробностите на играта. След като ги изслушал, убеден че кръщението било извършено изцяло в съгласие с Църковния устав, архиепископът признал кръщението за действително, допълнил го с миропомазване на новопокръстените и посъветвал родителите на Атанасий да подготвят сина си за църковно служение. По-късно същият Александрийски епископ ръкоположил вече порасналото дете за дякон и именно като такъв св. Атанасий заминал за Първия вселенски събор. „Св. Атанасий Велики е един от стълбовете на Православието... Много пъти поругаван, много пъти несправедливо наказван и по лъжовен път изобличаван, този св. Отец на Църквата устоя, за да покаже силата на Православието. Написа своите творения и по този начин даде на нас възможността да се доближим до онова богословие, което е благодатно, истинско, очистено от всяка една лъжа“, се казваше още в словото на софийския протосингел.

Богомолците в храма получиха благословия от Негово Светейшество, а Браницки епископ Григорий извърши водосвет, след което бе раздаден и благословен хляб.

Още снимки може да видите в сайта на Софийска епархия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1303-0118_lozen

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Храм Св. Атанасий в с. ЛозенВ храм Св. Атанасий в с. ЛозенПосрещане на Негово Светейшество в храм Св. АтанасийАрхиерейска св. литургия в храм Св. АтанасийАрхиерейска св. литургия в храм Св. АтанасийВземете яжте: това е Моето тяло...Причастяване на свещениците в храм Св. Атанасий в с. ЛозенБраницки епископ Григорий с Българския патриарх и Софийски митрополит НеофитВодосвет след св. литургия в храм Св. Атанасий в с. Лозен
« предишна новинаследваща новина »