ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Атанасий” в Пловдив на 17 януари

18 януари 2017 19:14, Пловдивска митрополия
Празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Атанасий” в Пловдив на 17 януари

В навечерието на празника на великите защитници и крепители на светата Православна вяра – св. Атанасий Велики и св. Кирил Александрийски, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, възглави Празнична вечерня с петохлебие на 17 януари в храм „Св. Атанасий” в кв. „Прослав” в Пловдив. С владиката съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещ. Иван Писанов – председател на храма, храмовото духовенство, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. По време на богослужението бе отслужено петохлебие и раздадено на присъстващите благочестиви християни след неговия край. Към тях се обърна Знеполският епископ Арсений с проповед за значението на св. Атанасий Велики и смисъла на неговата продължила цял живот борба с ересите:

„Скъпи енориаши на тази богоспасяема енория, посветена в чест и прослава на дивния Божи угодник, стълб и крепило на истинната православна вяра - великият Александрийски архиепископ св. Атанасий, чиято памет светата Църква почита тази вечер и в утрешния ден. Църквата подчертава неговата значимост не само за онези векове, когато той е бил активен борец срещу ереста на Арий, но и в нашето съвремие, защото той се явява ориентир на православните християни.

Свети Атанасий ни учи на нещо много важно - преди всичко в нашето верую, в нашето вероучение - така, както ние сме възприели светата православна вяра от нашите прадеди, деди и бащи, така, както ни я преподават пастирите и архипастирите на Църквата, както ни учат Светите отци – че в тази православна вяра не трябва да се привнася нищо чуждо, било то греховно човешко мъдруване, било то философско мъдруване или нещо, което да привнесем чрез своето лукавство - мъдруване по човешки. Ако погледнем целия живот на св. Атанасий ще видим, че той се е борил именно за това.

Тази вечер ние се молим на св. Атанасий да ни помогне в нашия живот, та правилно да построим живота си върху непоклатимия камък на правилата на светата православна вяра и в съзвучие с вечните и неизменни истини, които сам Бог дал на човека.”

След края на богослужението с офикия „протойререй” бе отличен председателят на храма свещ. Иван Писанов заради усърдието му при служението, с което достойно води паството си към спасението, и изрядно поддържания велелепен вид на храма.

Епископ Арсений преподаде архипастирският светителски поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, правоправящ архиерей на епархията.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1215-17012017g-praznichna-vechernya-v-hram-qsv-atanasiiq-kv-proslav-grad-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Атанасий” в Пловдив на 17 януариПразнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Атанасий” в Пловдив на 17 януариПразнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Атанасий” в Пловдив на 17 януариПразнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Атанасий” в Пловдив на 17 януариПразнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Атанасий” в Пловдив на 17 януариПразнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Атанасий” в Пловдив на 17 януари
« предишна новинаследваща новина »