ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в чест на св. Атанасий в Панагюрище

18 януари 2017 19:34, Пловдивска митрополия
   Архиерейска св. Литургия в чест на св. Атанасий в Панагюрище

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската св. Литургия в храм „Свето Въведение Богородично” в град Панагюрище на 18 януари, когато светата Църква празнува паметта на св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски. С владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев - духовни надзорници при Пловдивска митрополия, както и архиерейските наместници архимандрит Висарион - на Смолянска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков - на Ивайловградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - на Асеновградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев - на Хасковска духовна околия, свещеноиконом Любомир Траянов - на Пещерска духовна околия, протойерей Атанас Манолов- на Панагюрска духовна околия, свещеноиконом Марко Марков - на Карловска духовна околия , храмовото духовенство, свещеници от околията, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни ангелогласно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Много благочестиви християни бяха дошли с вяра и любов на духовния празник, сред които бяха и кметът на Панагюрище г-н Никола Белишки и неговият заместник г-жа Галина Матанова, кметът на Копривщица г-н Генчо Герданов, кметове на съседни общини и началникът на полицията в Панагюрище главен инспектор Петко Шотлеков. Към верния Божи народ се обърна митрополит Николай след края на светата Литургия с архипастирско слово за живота, делото и непоколебимата Христова вяра на св. Атанасий Велики, в което каза:

„Светата Църква празнува паметта на св. Атанасий в днешния благодатен ден, когато изправя пред нашия духовен взор неговия сияещ в святост образ, когато ни припомня подвига на изповедничеството на чистата Христова вяра, когато ни напомня как, претърпявайки толкова клевети, унижения, мъки, св. Атанасий претърпял докрай и се сдобил с венеца на вечния живот, който Бог е обещал за всички, които Го обичат и спазват волята Му. Св. Атанасий е дарил християнския свят с безценен дар – дарът на добродетелта с огнено слово и благочестиво деяние, с търпение, да устои на всички изпитания на своето служение.

Благословени сме ние, българите. Ние не винаги осъзнаваме с какъв безценен дар Бог ни е дарил, от който не винаги се възползваме – да имаме светлината на светата православна вяра. И нещо повече – земята българска, народът български, да е благословен именно от св. Атанасий Александрийски. Защото той е бил по нашите земи.

Боголюбиви братя и сестри, радвам се, че в благодатта на този празник, който ни насърчава да стоим твърдо, мъжествено и крепко върху вечната скала на православната вяра, да отстояваме дори с цената на живота си по примера на св. Атанасий светото Православие, щастлив съм да бъда тук, в богоспасяемия град Панагюрище в днешния ден, за да съучаствам в духовната радост от празника.”

След края на светата Литургия Пловдивският митрополит Николай отличи с офикия „свещеноиконом” Атанас Манолов – архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия и председател на храм „Свето Въведение Богородично”. Владиката изрази огромно задоволство от неговото достойно служение и каза, че неговата архипастирска съвест му е наложила да го награди с това отличие. След това с офикия „протойерей” бе отличен свещеник Стоян Манолов – бащата на архиерейския наместник. Владиката пожела и на двамата да продължат с ревност, послушание и кротост да изпълняват пастирския дълг, който Господ им е възложил.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1216-18012017g-sv-atanasii-i-kiril-aleksandriiski-atanasovden-arhiereiskata-sveta-liturgiya-v-hram-qvavedenie-bogorodichnoq-gr-panagyurishte.html

 

 

 

 

 

 

Снимки

   Архиерейска св. Литургия в чест на св. Атанасий в Панагюрище   Архиерейска св. Литургия в чест на св. Атанасий в Панагюрище   Архиерейска св. Литургия в чест на св. Атанасий в Панагюрище   Архиерейска св. Литургия в чест на св. Атанасий в Панагюрище   Архиерейска св. Литургия в чест на св. Атанасий в Панагюрище   Архиерейска св. Литургия в чест на св. Атанасий в Панагюрище
« предишна новинаследваща новина »