ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия и честване на Св. Атанасий Велики в храм "Св. Атанасий" във Варна

18 януари 2017 23:05, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"

На 18 януари Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в храм "Св. Атанасий", град Варна. В съслужение с Негово Високопреосвещенство бяха ст. ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ст. ик. Добромир Георгиев, ст. ик. Цветан Флоров, ик. Дончо Александров, предстоятел на храм "Св. Атанасий", гр. Варна, ик. Божидар Янакиев, ик. Теодор Стойчев, ик. Андрей Стефанов, ик. Владимир Велков, ик. Цанко Бошнаков, прот. Красимир Капитанов, прот. Георги Петков, свещ. Павел Максимов, свещ. Димитър Кадийски и дякон Любомир Георгиев.

Божият дом беше изпълнен с миряни, които въпреки студеното време и делничния работен ден взеха молитвено участие в богослужението. Отдаването на почит на св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски, събра не само енориаши, които редовно се черкуват тук, но и гости от други църкви в града.

Храм "Св. Атанасий" е един от най-старите в престолния град на Варненска и Великопреславска епархия. Той е старата митрополитска църква на града и има богата история и духовно наследство.

След края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи празничен водосвет за здраве и благополучие на всички присъстващи.

На 18 януари светата ни Църква е установила съвместно честване на двамата Александрийски архиепископи Атанасий и Кирил, които са спасили Православието от двете ереси - арианството и несторианството.

В своята проповед Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан заяви, че свети Атанасий е този, който особено много е претърпял гонения в своето архиепископско служение. Той е имал за духовен отец св. Антоний Велики и през целия си живот, когато е имал трудности, св. Атанасий е търсил него - и за духовно ръководство, и за нравствена подкрепа. Затова не случайно творчеството на св. Атанасий Александрийски започва с житието на св. Антоний Велики.

Св. Атанасий Велики, още йеродякон, присъства на Първия Вселенски събор. Той ярко защитава Сина Божий, Богочовека Христос и божественото Му достойнство и догмата за Света Троица. Той развива удивителна архипастирска дейност. Словото и животът му стават израз на добродетелта. Св. Атанасий Велики води един изключителен по своята висота и интензивност живот, който е утешение и пример за всички нас днес, тези които са в духовно звание, и тези, които не са. Той е онзи архиепископ, който е преживял толкова много безмислени и безпочвени клевети, но е имал упованието и надеждата, че това е велика милост Божия. Защото сам Христос преживя същото.

За повече снимки посетете сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия: http://www.mitropolia-varna.org/

Снимки: Eкип на Варненска и Великопреславска света митрополия

 

 

Снимки

Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"Архиерейска Света Литургия в храм "Св. Атанасий"
« предишна новинаследваща новина »