ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовно тържество се състоя в гр. Зайчар

20 януари 2017 16:54, Видинска митрополия
Духовно тържество се състоя в гр. Зайчар

На 20 януари по покана на Негово Преосвещенство Тимочки епископ Иларион от Сръбската православна църква и с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, духовници от Видин воглаве с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посетиха гр. Зайчар и взеха участие в тържествената света Литургия по случай отбелязване паметта по стар стил на св. Йоан Кръстител – Ивановден.

Денят на св. Йоан Предтеча се отбелязва с особена тържественост в гр. Зайчар, поради това, че Христовият Кръстител е покровител и е Кръстна слава на Тимочкия епископ Иларион и на множество свещенослужители от града и епархията.

В светата Литургия оглавена от Тимочки епископ Иларион в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп от Видинска света митрополия участие взеха архимандрит Евтимий, йеромонах Максим и протодякон Александър Нешев. Гости на Тимочкия епископ от Видин бяха и монах Вартоломей и г-жа Ирина Кръстева, секретар на Видинска митрополия.

След светата Литургия епископ Поликарп поздрави епископ Иларион, духовенството и благочестивия народ и като им преподаде благословението, молитвите и благопожеланията на Видинския митрополит Дометиан, на свой ред изказа благодарност за поканата, която е отправил епископ Иларион, както и за всегдашната му любов, братолюбие и подкрепа проявени в отношенията на двете съседни епархии и православни църкви. Епископ Поликарп поднесе дар на храм “Рождество Богородично”, гр. Зайчар, където бе тържественото богослужение, и на Тимочкия епископ Иларион икона с образа на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Епископ Иларион също благодари на епископ Поликарп за това, че е уважил поканата и е взел участие в празника на св. Йоан Кръстител, който се явява и негов личен празник и изрази задоволство от добрите, достойни за подражание взаимоотношения, които се таят между Видинска и Тимочка епархии.

След Съборната света литургия, в епископския център бе организирана почерпка, а след това и братски обяд, на който присъстваха само родители на монаси и монахини от Тимочка епархия.

На празничния обяд отново бяха разменени приятелски, братски и задушевни поздравления, както и бяха засвидетелствани любов и единство в Христа Иисуса.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: Тимочка епархия - СПЦ

 

 

« предишна новинаследваща новина »