ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в кв. "Бояна"

13 май 2010 21:10, Софийска митрополия
Храм "Св. Възнесение" в кв."Бояна"

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът Възнесение Христово в храм „Св. Възнесение”, кв. "Бояна", който се намира в близост до боянските гробища. За втора година жителите на квартала се радват на храмовия празник на новоизградената църква, построена и завършена с общи усилия през 2007г.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан, ик. Васил Иванов - предстоятел на храма, ик. Румен Йонов - предстоятел на храм „Успение Богородично”, и дякон Иван Петков.

Храмът, който преди близо три години бе осветен, непрекъснато е разкрасяван с нови придобивки. Своя настоящ храмов празник той посреща с нови стенописи, които обхващат олтара, кубето и прилежащите му стени и част от вътрешността.

Епископ Йоан се обърна с празнично слово към събралото се множество. Той каза, че има три неща, които ни носи св. Възнесение: радост, скръб и надежда.

„Ние ги преживяваме заедно именно в този празник. Можахме да усетим радостта от славното Христово Възкресение, което се явява празник на тържеството на живота, тъй като адът беше съкрушен. Четиридесет дни се градеше нашето домостроителство, което завършва в днешния ден, когато Господ се възнася на небесата, за да възнесе и нашата човешка природа и така тя има надежда за възкресение и спасение.

Учениците изпитаха в този ден и скръб, защото се разделяха със своя Учител, но веднага просия надеждата, че Господ няма да ни остави вовеки, но ще изпрати Своя Дух, за да се излее благодатта Си върху човеците”- каза еп. Йоан.

Епископът сподели, че много хора се смущават да посещават храм в близост до гробища. Той увери, че няма нужда да се притесняват, защото това е Божие място, където те могат да получат утеха при скръбта си за своите близки, да размислят за преходността на човешкия живот и да правят своя житейска равносметка, като виждат мястото на земния покой. Той призова не на последно място да си помислят, че точно в храма в гробищния парк техните близки ще бъдат особено усърдни в молитвата си и за тяхната душа.

В заключение архиереят пожела Бог да ни дарува радостта, да ни дарува любовта и кротостта, да ни дарува надеждата за вечен и блажен живот.

Предстоятелят на храма ик. Васил Иванов благодари на Негово Светейшество за това, че е дал благословение на викарния епископ да уважи храмовия празник, като каза, че Бояна е единственото място, където има четири гробищни храмове.

След края на духовното тържество църковното настоятелство бе подготвило братска трапеза за всички дошли да влязат в енорийската радост.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храмов  празник в кв. "Бояна"Еп. Йоан благославяКуполът на храмаТайната вечеряХрам "Св. Възнесение" в кв. "Бояна"ПевцитеБогомолциАрхимандрит ГригорийХрамов празник в църквата "Св. Възнесение", кв. "Бояна"Храмов празник в църквата "Св. Възнесение", кв. "Бояна"Храмов празник в църквата "Св. Възнесение", кв. "Бояна"Храмов празник в църквата "Св. Възнесение", кв. "Бояна"Еп. Йоан проповядваСтенописХрамов празник в църквата "Св. Възнесение", кв. "Бояна"Знеполски епископ ЙоанИк. Васил ИвановПевцитеСтенописСтенопис
« предишна новинаследваща новина »