ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в Пловдив

22 януари 2017 17:36, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в Пловдив

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, възглави божествената света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” на 22 януари, Неделя на Йерихонския слепец. С владиката съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълниха ангелогласно протопсалт Георги Радев, диригент на митрополитския хор „Св. ап. Ерм”, и смесеният хор при храм „Св. вмчца Марина” с диригент Росица Димова.

Десетки миряни бяха дошли смирено да изпросят Божията милост и закрила и да съучастват молитвено в светата богослужба, по време на която Българската православна църква и богохранимата Пловдивска епархия се сдобиха с нов дякон. Димо Новаков от гр. Калофер беше ръкоположен в първата степен на свещенството - дяконската. По време на светото ръкоположение той получи духовното име Димитрий в чест на св. вмчк Димитрий Солунски.

Към верния Божи народ се обърна епископ Арсений по време на Причастния канон с проповед за дълбокия смисъл на случката със слепеца пред вратите на град Йерихон, разказана в Евангелието от Лука, и за нашата собствена слепота :

„Евангелското четиво на днешния ден разказва как Христос отивал към град Йерихон, а край пътя стоял слепец. Слепият човек, който стоял край вратите на Йерихон, много добре знаел, че е сляп. Ние също сме слепи, но ние не знаем това. Той знаел, че е сляп, защото всички около него могли да свидетелстват, че виждат, а той не вижда, могли да му опишат какво виждат, а той да разбере от какво е лишен.

Така и сега ние сме слепи. Ние не виждаме и не чуваме. И трябва да поставим въпроса – какво не виждаме и за какво сме слепи.

Слепи сме за това, че Бог е посред нас – в храма, вън от храма, навсякъде присъства Господ, а ние живеем сякаш Него Го няма. Той е редом с нас, ние чрез Него дишаме, движим се, съществуваме, и не си даваме сметка за това. „Аз искам да прогледам” – бил отговорът на слепеца. Ако човек иска да види този свят по евангелски, той трябва да види първо себе си такъв, какъвто е, какъв е той в светлината на Евангелието и в светлината на Господните заповеди. Ако той е готов на това, тогава се извършва чудо. Като цяло за нас е напълно неважно и неинтересно да виждаме света така, както иска Господ.”

След края на светата Литургия Знеполският епископ Арсений отправи напътствени думи към дякон Димитрий и му пожела в неговото служение да добавя към ревността ревност, а към усърдието – ново усърдие, да внимава и да разпалва постоянно Божия дар. Епископ Арсений поздрави всички с празника и преподаде архипастирския светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, правоправещ архиерей на епархията.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1217-22012017g-nedelya-14-sled-nedelya-podir-vazdvizhenie-na-ierihonskiya-slepetz-v-mitropolitskiya-hram-q-sv-marina-q-gr-plovdiv.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Йерихонския слепец в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »