ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в с. Варвара в Неделя на Йерихонския слепец

22 януари 2017 17:57, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия в с. Варвара в Неделя на Йерихонския слепец

На 22 януари, Неделя на Йерихонския слепец, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в 200-годишния храм "Св. вмца Варвара" в с. Варвара, Пазарджишка духовна околия. С владиката съслужиха протойерей Стефан Йорданов и протойерей Боян Кочев, секретари на архиерейското наместничество, и протойерей Кирил Петракиев, председател на църковното настоятелство.

Много от жителите на селото бяха дошли в храма въпреки ниските температури, за да измолят с горещи молитви заедно с владика Яков небесното застъпничество на света великомъченица Варвара. Всички заедно изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва "Отче наш".

В своята проповед епископ Яков обърна внимание на днешното Литургийно свето Евангелие: "При сътворението Бог дал на човека различните сетива, за да му служат те по пътя към Бога. Така ушите ни са, за да слушаме Божието слово, а не клюките и интригите; очите - да виждаме красотата на творението и на ближния, а не да търсим и гледаме неговите недостатъци; нозете ни са за следване начертания от Христа път към Царството Небесно, а не да ни водят само в заведенията и кръчмите". Архиереят даде и пример с евангелския слепец, който нямаше телесни очи, но с духовните си очи позна Бога. "Така, призова той, нека и ние гледаме не само с телесните, а да отворим широко и духовните си очи, да видим своите прегрешения и като Йерихонския слепец да кажем: "Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме!".

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

За повече снимки посетете сайта на Архиерейското наместничество в град Пазарджик:

http://arhiereiskopz.com/

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в с. Варвара в Неделя на Йерихонския слепецАрхиерейска св. Литургия в с. Варвара в Неделя на Йерихонския слепецАрхиерейска св. Литургия в с. Варвара в Неделя на Йерихонския слепецАрхиерейска св. Литургия в с. Варвара в Неделя на Йерихонския слепецАрхиерейска св. Литургия в с. Варвара в Неделя на Йерихонския слепецАрхиерейска св. Литургия в с. Варвара в Неделя на Йерихонския слепецАрхиерейска св. Литургия в с. Варвара в Неделя на Йерихонския слепец
« предишна новинаследваща новина »