ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на манастира ”Св. Спас” в местността Бакаджика

14 май 2010 09:23, Сливенска митрополия
Празник на манастира ”Св. Спас” в местността Бакаджика

Възнесение Господне, или както народът нарича този Господски празник Спасовден, е празник на манастира ”Св. Спас” в местността Бакаджика, край гр. Ямбол. По този повод Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий отслужи св. Литургия в манастирския храм, посветен на св. Александър Невски. Тази година празникът премина скромно и с благоговение пред паметта на трагично загиналите поклонници на този ден през миналата година.

Манастирът ”Св. Спас” е въздигнат през ранното средновековие и е бил средище на исихазма в българските земи. След падането на България под турско робство манастирът е бил разрушен. Има сведения, че отново е бил възстановен в началото на 19 век, а след Априлското въстание изцяло е бил изгорен. В днешния си вид манастирът е изграден през 1879 г. от генерал Михаил Скобелев. Манастирският храм е посветен на благоверния княз Александър Невски, живял през 13 век и канонизиран от Църквата за светец. Пръв игумен на новопостроения манастир става полковият свещеник йеромонах Партений Павлов. След него игумен е йеромонах Ювеналий, също руснак. Манастирът е бил на пряко подчинение на Руската православна църква, а след революцията в Русия, е на подчинение на Задграничната Руска православна църква, ръководена в България от архиепископ Серафим Соболев. По време на Първата световна война, когато България е била съюзник на Антантата, министър-председателят Васил Радославов разпоредил - манастирът да бъде закрит, тъй като се считал за ”гнездо на руския шпионаж”, а монасите били изпратени на заточение в Котел. През 1925 г. манастирът отново бил възстановен и архиепископ Серафим ръкополага в йеромонашески сан монаха Кирил и го поставя за игумен. През 1934 г. по решение на българското правителство манастирът преминава към Българската православна църква в диоцеза на Сливенска епархия.

Манастирският храм е построен в руски стил и изцяло е оборудван с иконостас, икони, църковна утвар и богослужебни книги, донесени от Русия.

 

 

Снимки

Празник на манастира ”Св. Спас” в местността БакаджикаПразник в манастира ”Св. Спас” на БакаджикаПразник в манастира ”Св. Спас” на БакаджикаПразник в манастира ”Св. Спас” на БакаджикаПразник в манастира ”Св. Спас” на БакаджикаПразник в манастира ”Св. Спас” на БакаджикаПразник в манастира ”Св. Спас” на БакаджикаПразник в манастира ”Св. Спас” на БакаджикаПразник в манастира ”Св. Спас” на БакаджикаПразник в манастира ”Св. Спас” на БакаджикаПразник в манастира ”Св. Спас” на Бакаджика
« предишна новинаследваща новина »