ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дни, посветени на св. Лука Симферополски в Пловдив

26 януари 2017 10:21, Пловдивска митрополия
Дни, посветени на св. Лука Симферополски в Пловдив

Пловдивска света митрополия и Гражданска инициатива „Славяни” организират на 11 и 12 февруари 2017 г. духовни събития под надслов „Дни на свети Лука“, посветени на светителя-хирург, архиепископ и чудотворец Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски.

Духовните мероприятия в прослава на св. Лука ще започнат от 9,00 ч. в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив, с представяне на две книги за живота и чудесата на св. Лука - издания на Пловдивска и Ловчанска митрополии, както и документалния филм за живота на светеца на Ангел Бончев.

Тържествен концерт по повод десет години от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай.

Програма

Събота, 11 февруари

9,00 ч. – Откриване

Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

9,30 ч. – Доклад на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил на тема „Свети Лука, пастирят-мъченик”.

Представяне на книга с чудесата на св. Лука от протойерей Михаил Ковачев, издание на Ловчанската света митрополия

10,30 ч. - представяне на книгата „Светителят-хирург“ - издание на Пловдивска света митрополия от доц. д-р Николай Янев (лицево-челюстен хирург в Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия в София и в Департамента "Глава и шия" на Royal Derby Hospital – Великобритания).

11,30 ч. – Представяне и прожекция на филма „Светителят -хирург“ на Ангел Бончев

17,00 ч. - Тържествен концерт по повод десет години от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай.

Входът е свободен

Неделя, 12 февруари

9,00 ч. - архиерейска съборна света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ - с изнасяне на светите мощи на св. Лука за поклонение.

На 22 октомври 2016 г. в митрополитския храм „Св. вмчца Марина" беше донесена частица от светите мощи на св. Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски Чудотворец от Богородския епископ Антоний от Руската православна църква, дар на Пловдивската света митрополия и православните българи от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Светите мощи се съхраняват в храма и всеки четвъртък, след вечерното богослужение, се отслужва молебен към св. Лука за болни.

 

 

« предишна новинаследваща новина »