ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

След едномесечно принудително затваряне, утре в храм „Св. Пантелеймон" в Княжево ще има света Литургия

28 януари 2017 18:33, Отдел "Връзки с обществеността"
Храм „Св. Пантелеймон"

След едномесечно принудително затваряне, утре в храм „Св. Пантелеймон" в столичния квартал "Княжево", ще бъде отслужена света Литургия.

Храмът се намира териториално в двора на дома за хора с деменция на булевард "Цар Борис III“ и директорът на дома Румен Младенов от 25 декември 2016 г. самоволно беше забранил достъп до храма и извършването на богослужения в него. След намесата на Софийска св. Митрополия и Столична община, в лицето на заместник-кмета по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" Албена Александрова и лично на кмета Йорданка Фандъкова, храмът отново е отворен и миряните могат да се черкуват в него.

Начало на светата Литургия утре, 29 януари, 9.30 ч.

Храмът, който носи името на светеца-лечител и чудотворец Пантелеймон, попада в диоцеза на Софийска света Митрополия и свещенослужителите му са нейни клирици. Стопанисва се от настоятелството на Руската църква в София.

Построен е през 1923 г. от руските военни инвалиди, принудени да напуснат Родината си след октомврийските събития през 1917 г. Въпреки всички исторически промени в България богослуженията в малкия, но красив небесносин храм никога не са преставали. Слава Богу, няма да престанат и сега!

-------

Повече за храма четете тук: http://old.podvorie-sofia.ru/bg/o-hrame/hram-sv-panteleymona-v-knyazhevo/

 

 

Снимки

Храм „Св. Пантелеймон" Храм „Св. Пантелеймон"
« предишна новинаследваща новина »