ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на Център за настаняване от семеен тип в Детския комплекс – с. Кичево, част от СА ”Св. Андрей”

14 май 2010 23:18, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Водосвет

В навечерието на светлото Христово Възнесение – известен още и като Спасовден – Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, заедно със свещеници от епархията, отслужи водосвет в Детския комплекс „Св. сестри Вяра, Надежда, Любов и майка им св. София” – с. Кичево. В комплекса, част от Социална асоциация „Св. Андрей”, българо-германско сдружение с нестопанска цел, отскоро функционира ЦЕНТЪР ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП. С тържествения водосвет и молитва към Бога бе и официалното му откриване.

По лична инициатива на г-н Наско Якимов – управител на издателство „Славена”, и доц. Марин Нешков – председател на Варненската туристическа камара, в Детския комплекс бе изградена и оборудвана съвременна компютърна зала, в която децата ще могат да се обучават допълнително. След тържествения водосвет митрополит Кирил освети залата, благодари на дарителите и пожела Милостивият наш Бог да им въздаде стократно за добрината им.

Областният управител на Варна, г-н Данчо Симеонов, който за пръв посети Детския комплекс, видимо развълнуван приветства дейността на СА „Св. Андрей” и поздрави всички, които неуморно се грижат да го има този оазис за децата.

„Основна цел на дейността ни е създаване на оптимални комплексни социално-педагогически условия, близки до домашната среда, подпомагащи личностното развитие на децата от силно уязвими групи в общността от български и ромски произход. Усвояването на социалните норми, християнски и културни ценности на обществото, към което принадлежим, помага на децата да се изграждат и чувстват пълноценни в обществото”, заяви г-жа Маргарита Драгнева, директор на комплекса. В Центъра за настаняване от семеен тип са настанени 15 деца на възраст от 3 до 15 години. Социалната услуга се предоставя във вид на непрекъснат целогодишен режим.

В двора на комплекса децата изнесоха празнична програма на гостите. Водещият на програмата, г-н Кирил Аспарухов, представяше в паузите дарителите. От „Оптима К” ООД се бяха погрижили тревата в двора да бъде окосена и така се оформи естествена сцена за младите артисти. Освен това, същата фирма подари на децата игри и спортни уреди.

Продуцентът на ТВ шоу „Фитнес мания”, г-н Кирил Вълчев – Скалата, обяви, че започва снимането на филм за СА ”Св. Андрей”, както и за социалните проекти на Православната църква. Освен това, той се ангажира да запознае децата с необходимостта и грижата за здравето, както и да им покаже подходящи упражнения в ежедневна и специализирана среда (фитнес клуб). Телевизор на Детския комплекс бе подарен от собствениците на дискотека „Авеню”.

Това, което най-трудно може да се опише с думи, бе радостта на децата. Радост от подаръците, които получиха! Радост от вниманието и личното общуване с някои от гостите! Радост, че и те представиха своите умения! На които – без преувеличение може да се каже – биха се възхитили певчески и танцови специалисти, работещи с деца. Което потвърдиха и коментираха гостите на този празник в Кичево.

Освен гореизброените, сред гостите бяха и г-жа Елена Енчева – гл. експерт в Дирекция „Хуманитарни дейности” към Община Аксаково, г-н Филчев - кмет на с. Кичево, родители, както и част от членовете на наскоро изградения Клуб „Приятели на СА”Св. Андрей”.

По немски образец е изграден този клуб, в който членуват, предприемачи, общественици, представители на общинската и държавна власт, като замисълът е те морално, логистично и материално да подкрепят дейността на асоциацията - да съветват, да съдействат с контактите си за успешната дейност на сдружението. Защото основната му дейност е насочена изцяло в помощ на обществото. В което живеем и ние, и децата ни! В което ще живеем и в утрешния ден!

Текст: свещеник Стойко Найденов
Снимки: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Новият компютърен кабинетДецата от домаДецата от домаРадост за децатаЗа спомен
« предишна новинаследваща новина »