ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в Неделя на Закхея в Пловдив

29 януари 2017 17:36, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия в Неделя на Закхея в Пловдив

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейската св. Литургия в храм „Св. вмчца Марина” на 29 януари, Неделя 15 подир Въздвижение на Закхея. С владиката съслужиха свещеноиком Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни велегласно и с благоговение смесеният хор при храм „Св. вмчца Марина” с диригент Росица Димова.

Много благочестиви християни бяха дошли с вяра и любов в храма, за да присъстват на светата богослужба, да попросят Божията милост и закрила и да съучастват в радостта от това духовно тържество. Към верния Божи народ се обърна епископ Арсений по време на Причастния канон с пастирско слово за смисъла на днешното Литургийно Евангелие и за презрения Закхей, който се извиси над всички въпреки ниския си ръст:

„Без среща с Бога ние нямаме и не можем да имаме живот. Колкото и препятствия да има по пътя ни, каквато и да е тълпата, отделяща ни от Христа, всичко това ние трябва да преодолеем.

Закхей бил малък на ръст. Малък на физически ръст. А ние всички сме с много малък духовен ръст. Ние сме много малодушни. Ние сме много малки на ръст. Ние сме много слаби и нищи. Но ако все пак се стремим да се издигнем до висотата на Църквата, до висотата на Словото Божие и Евангелието, Господ ще ни види. Господ иска да влезе при нас у дома, та всичко по-мъчно за нас да се освети внезапно, с истинското му значение, и ние да узнаем чрез това, че Господ пребивава с нас. Тогава всички наши съмнения изведнъж ще изчезнат. И всички въпроси, които ни измъчват в нашия живот, изведнъж ще се решат. Да ни даде Господ да разберем смисъла на нашия живот, също бързо преминаващ, за да станем на дело християни, не такива смътно вярващи хора, каквито често сме, а християни, духовно малки на ръст, но съумели да се издигнат и да видят Христос. Амин.”

В края на светата богослужба Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1219-29012017g-15-nedelya-sled-nedelya-podir-vazdvizhenie-na-zakheya-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-mitropolitskiya-hram-sv-vmchtza-marina-grad-plovdiv.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в Неделя на Закхея в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Закхея в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Закхея в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Закхея в ПловдивАрхиерейска св. Литургия в Неделя на Закхея в Пловдив Архиерейска св. Литургия в Неделя на Закхея в Пловдив Архиерейска св. Литургия в Неделя на Закхея в Пловдив Архиерейска св. Литургия в Неделя на Закхея в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »