ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Три светители в Богословския факултет

30 януари 2017 16:59, Софийска митрополия
Мелнишки епископ Герасим пострига 8 четци и отслужи св. Литургия за празника на Богословския факултет

На 30 януари, деня на св. Три светители и празник на богословските школи и училища, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод, оглави архиерейска св. Литургия в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В съслужение с него бяха софийският протосингел ставрофорен иконом Ангел Ангелов, свещеник д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис, свещеници – настоящи и бивши студенти и преподаватели във факултета, протодякон Александър Нешев и доцент дякон д-р Иван Иванов.

На певницата десетките певци бяха оглавявани от пенсионирания вече преподавател по музика доц. Димитър Димитров, както и от новите музикоучители – Любомир Игнатов, Стоян Малинов, Андрей Касабов и Калин Кирилов. Целият етаж на Богословския факултет пред академичния параклис бе изпълнен с бивши, настоящи и бъдещи студенти и преподаватели.

Преди началото на св. Литургия за „четци, певци и свещеносци” на Българската православна църква бяха постригани 8 момчета – като 5 от тях са настоящи студенти и 3-ма са енориаши на параклиса. По време на свещеническото причастяване празнично слово прочете Ангел Алексoв, студент в 4. курс.

Епископ Герасим прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и честити празника на всички студенти, като им пожела светите трима йерарси - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, винаги да се молят за тях. Мелнишкият епископ подчерта важността на празника за богословите и подкани всички да следват примера им. От името на богословската алма матер деканът проф. д-р Александър Омарчевски поздрави в лицето на присъстващия архиерей Негово Светейшество патриарх Неофит - светейшия предстоятел на БПЦ, и нейния Свети Синод. След благолепно многолетствие Негово Преосвещенство епископ Герасим раздаде благословен хляб и лично поздрави всеки съпричастен на празника.

След светата богослужба в аулата на Богословския факултет започна лекция на тема: „Анафората, нашият дар и Новата Пасха“, изнесена от гл. ас. свещ. д-р Сава Кокудев. На разбираем, но същевременно научен език, той описа структурата на евхаристийното богослужение и по-специално на анафората на св. Василий Велики.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Многобройните певци на празника на Богословския факултетСв. Три светители в Богословския факултет на СУ с Мелнишки епископ ГерасимМелнишки епископ Герасим пострига 8 четци и отслужи св. Литургия за празника на Богословския факултетАрхиерейска св. Литургия в Богословския факултет на СУАрхиерейска св. Литургия в Богословския факултет на СУНовопостриганите четци и певциПразнично слово, четено от Ангел Алексов, студент 4. курсАрхиерейска св. Литургия в Богословския факултет на СУМелнишки епископ Герасим с декана проф. д-р ОмарчевскиРаздаване на благословен хлябОтец Сава Кокудев и проф. д-р Омарчевски
« предишна новинаследваща новина »