ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посещение в Южна Унгария

15 май 2010 11:10, Българска Патриаршия
Поклон пред българските воини

Боевете край р. Драва отдавна са затихнали... И сега както преди 65 г. топъл

пролетен вятър подухва над унгарската земя. Автобусът, с който пътуваме, се носи плавно по магистралата, минаваща близо до езерото Балатон. После завиваме рязко на юг към град Надатад и селището Лабод.

На 8 май т. г. клубът на пенсионерите към Дружеството на българите в Унгария и други българи от Будапеща посетиха военните гробища в споменатите по-горе унгарски селища. Мероприятието бе организирано по инициатива на българското самоуправление в Уй Буда - 11 район на столицата.

Преди 65 г. вихърът на Втората световна войната е бушувал с най-голяма сила през ранната пролет на 1945 г., точно в този район на Унгария. Първа българска армия отстоява с голяма храброст и достойнство на неописуемата немска офанзива, но и жертвите са безбройни...

В българското военно гробище в с. Лабод и на гроба на българските войни в гр. Надатад отец Стефан отслужи панихида, след което бяха поднесени венци и цветя от българите в Унгария. На полагането на венците участваха представители на Посолството на Р България в Будапеща, българското военно аташе, акредитиран във Виена, и кметът на селище Лабод.

Първа българска армия престоява близо половин година в Унгария. За този период българите със своето човешко отношение към местното население, с помощта, която оказват както в селскостопанската дейност на унгарските селяни, така и с лечението на болни цивилни граждани, си извоюват обичта на унгарците. Организират се съвместни вечеринки, спортни игри, вдигат се даже и унгаро-български сватби... Но и българският войник е трогнат от добрия, сърдечен прием на унгарското население. Ето какви спомени оставят хората от Южна Унгария в българските войни:

"... През шестмесечния ми войнишки живот в Унгария обикнах тази красива страна, обикнах този добър и културен народ. Най-силно впечатление ми направи висотата на трите от измеренията на културата: вежливост, искреност и честност.... любовта ми към Унгария и унгарския народ и спомените ми оттам ще живеят у мен докато съм жив ..." (Цочо Шипковенски от Троян).

Изнизаха се 65 г. от Втората световна война, едва са останали живи участници, които да разказват за тези героични боеве, а и политическият вятър, като че ли иска да отвее спомена на една чиста и свята дружба между двата народа, възникнала по време на войната.

Организираното от българската колония в Унгария посещение на българските военни гробища е доказателство, че споменът за героизма на българския войн е жив, а на гробовете им ще има винаги свежи цветя.

От Будапеща: Райна Симеонова Харгитаине
Снимки: Таня Купенова-Ронаи

 

 

Снимки

Поклон пред българските воиниБългарските военни гробища в УнгарияПоклон пред българските воиниБългарските военни гробища в УнгарияПоклон пред българските воиниПоклон пред българските воиниПоклон пред българските воиниПоклон пред българските воини
« предишна новинаследваща новина »