ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Израел в България

01 февруари 2017 14:00, Отдел "Връзки с обществеността"
Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Израел в България

„Бихме направили всичко по силите ни за Църквата, която направи толкова много за нашия народ. Винаги ще сме ви признателни” – заяви посланикът на Израел у нас по време на срещата си с предстоятеля на Българската православна църква - патриарх Неофит. Тя подчерта, че делото на БПЦ за спасяването на българските евреи и за мобилизирането на българската общественост в защита на еврейската общност в страната ни има определяща роля за отношенията между двете страни – Израел и България.

Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, посланик на Израел в България, бе приета днес от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По време на срещата Нейно Превъзходителство каза, че държавата Израел приветства номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир. Тя подчерта, че такова отличие за БПЦ би било много силно послание, от което човечеството днес се нуждае, за състрадание към страдащите и преследваните, и знаково за ролята на Църквата като фактор на мира и разбирателството между народите.

Двете страни се съгласиха, че омразата е най-ужасният враг на човечеството и осъдиха злото, което използва религията, като свое знаме, а същевременно потъпква всички ценности, които са скъпо достояние на нашата цивилизация.

„Огромно удоволствие е за мен да посещавам православните храмове и манастири в България” – сподели г-жа Ирит Лилиан, която има степен бакалавър по археология и древни култури, от Университета в Тел Авив.

По време на визитата тя бе придружавана от г-жа Иман Амаша, заместник-ръководител на мисията. В срещата взе участие и главният секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Израел в БългарияНегово Светейшество Българският патриарх Неофит Нейно Превъзходителство Ирит ЛилианСветейшият патриарх Неофит прие посланика на Израел в България Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Израел в България Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Израел в България Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан Светейшият патриарх Неофит прие посланика на Израел в България
« предишна новинаследваща новина »