ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трифоновден в Бачковския манастир

01 февруари 2017 13:48, Бачковска света обител
Трифонов ден в Бачковския манастир

„Зрял по разум ще бъда, ако принеса съвършено изповедание на моя Бог, ако опазя като много ценно съкровище неизменно благочестивата в Него вяра, и ако стана жертва за Принеслия в жертва Себе Си заради мене.”

Из отговорите на св.Трифон пред Аквилин

 

Денят на многопочитания угодник Божий и мъченик св. Трифон от Апамия, Фригия, бе отбелязан с тържествена богослужба в Бачковския манастир, водена от игумена на манастира архим. Симон и с литургийното участие на манастирските братя.

След службата, по стара манастирска традиция, в литийно шествие, монасите се отправиха към манастирското лозе, за да извършат обредното зарязване на лозите и отправят молитва за богата реколта и опазване от вредители към светия мъченик, приет за покровител на лозата и плода и́, чийто сок Спасителят благослови на Тайната вечеря с избраните и заръча те да бъдат благовестители на Новия Му завет и словото Му като извършват Евхаристията за Негов спомен.

Архимандрит Симон отправи молитвата към св. Трифон като благослови лозето, въздигайки мощехранителницата със светите мощи на мъченика, принадлежащи на манастира.

След това игуменът поръси със светена вода лозето и направи първото зарязване с пожелание за изобилен гроздобер.

 

Тескт и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Трифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастирТрифонов ден в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »