ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трифоновден във винарна „Рупци“, с. Рупци

01 февруари 2017 15:08, Видинска митрополия
Трифоновден във Винарна „Рупци“, с. Рупци

На 1 февруари Църквата се прекланя пред паметта на св. мчк. Трифон. Според стародавна традиция този светец тържествено се почита от лозари, винари и градинари, които го имат за свой небесен закрилник, покровител и молитвеник пред Бога за трудовете им.

По покана на собствениците на винарна „Рупци”, с. Рупци, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, с духовници от Видинска митрополия и гости посетиха лозовите насаждения на винарната, намиращи се в пределите на с. Рупци в местността Кутига.

Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отслужи водоосвещение и се помоли Бог да благослови лозовия масив, да направи трудовете на домакините изобилни и доброплодни, а сърцата на всички, питаещи се от лозовия плод, щастливи и благодарни Богу.

По стара традиция, след молитвеното последование лозята символично бяха зарязани от епископ Поликарп и от собствениците на винарна „Рупци”, както и от много други високопоставени и гости.

Епископ Поликарп в своето слово и приветствие към собствениците на лозовите насаждения и гостите на тържеството подчерта важността от Божието благословение и мир, чрез, които се постига всяко дело за полза на хората и за тяхно спасение. Той изтъкна също така, че гроздето е плод, който радва и весели сърцето на човека, затова с мъдрост, разум и достойнство да се ползваме от него, за здраве и духовни сили.

В празника Трифоновден участие взеха танцьорите от Фолклорна студия „Северняци“, гр. Видин.

След тържествената церемония по зарязването на лозята всички гости отидоха във винарна „Рупци”, където бе извършено от епископ Поликарп водоосвещение за здраве и благословение и бе дадена празнична почерпка и обяд за гостите на винарната уважили празника.

 

За повече снимки посетете http://bit.ly/2jWFwt7

Текст: Белоградчишки епископ Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »