ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за празника на св. мчк Трифон

01 февруари 2017 16:45, Софийска митрополия
Водоосвещение в храм Св. Илия в София

На 1 февруари, Трифоновден, в столичния храм „Св. пророк Илия“ (ж.к. „Дружба” 2) бе отслужена празнична св. Литургия от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха протойерей Емилиян Костадинов – предстоятел на храма-домакин, протойерей Димитър Москов, свещеник Васил Танев и протодякон Иван Петков.

Клиросните певци бяха водени от г-н Трайче Попов.

В словото си в края на св. богослужба епископ Григорий припомни житието на св. мъченик Трифон, поздрави всички за празника и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

След св. литургия беше извършено водоосвещение, последвано от кратка лития до няколкото лозови насаждения в двора на храма, благославяне и зарязване на лозницата.

Вече е традиция в тази богоспасяема енория на Софийска епархия да има архиерейско богослужение с водосвет и подрязване на лоза. Храм „Св. Илия“ е малък да събере многобройните богомолци дори в такъв, работен ден. Затова от няколко години зад него се строи нов, по-голям – „Св. Благовещение“. Православното братство към храма е известно и с полезната си дейност - добре устроеното неделно училище, но най-вече с кухнята за нуждаещи се, в която в неделя се раздава топла храна на над 300 нуждаещи се – социално слаби, пенсионери, безработни и бездомни от цяла София.

 

Още снимки можете да видите на сайта на Софийска епархия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1341-0201_triphon

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в столичния храм Св. пророк ИлияАрхиерейска св. Литургия в столичния храм Св. пророк ИлияВодосвет след св. Литургия в храм Св. пророк Илия
« предишна новинаследваща новина »