ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за празника на св. мчк Трифон

01 февруари 2017 16:45, Софийска митрополия
Водоосвещение в храм Св. Илия в София

На 1 февруари, Трифоновден, в столичния храм „Св. пророк Илия“ (ж.к. „Дружба” 2) бе отслужена празнична св. Литургия от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха протойерей Емилиян Костадинов – предстоятел на храма-домакин, протойерей Димитър Москов, свещеник Васил Танев и протодякон Иван Петков.

Клиросните певци бяха водени от г-н Трайче Попов.

В словото си в края на св. богослужба епископ Григорий припомни житието на св. мъченик Трифон, поздрави всички за празника и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

След св. литургия беше извършено водоосвещение, последвано от кратка лития до няколкото лозови насаждения в двора на храма, благославяне и зарязване на лозницата.

Вече е традиция в тази богоспасяема енория на Софийска епархия да има архиерейско богослужение с водосвет и подрязване на лоза. Храм „Св. Илия“ е малък да събере многобройните богомолци дори в такъв, работен ден. Затова от няколко години зад него се строи нов, по-голям – „Св. Благовещение“. Православното братство към храма е известно и с полезната си дейност - добре устроеното неделно училище, но най-вече с кухнята за нуждаещи се, в която в неделя се раздава топла храна на над 300 нуждаещи се – социално слаби, пенсионери, безработни и бездомни от цяла София.

 

Още снимки можете да видите на сайта на Софийска епархия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1341-0201_triphon

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в столичния храм Св. пророк ИлияАрхиерейска св. Литургия в столичния храм Св. пророк ИлияВодосвет след св. Литургия в храм Св. пророк Илия
« предишна новинаследваща новина »