ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на новата камбана на с. Рабиша

15 май 2010 15:00, Видинска митрополия
Освещаване на новата камбана на с. Рабиша

На 15 май с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, в с. Рабиша, Белоградчишка духовна околия, бе осветена новата камбана на селото, след като старата бе открадната от неверни люде.

Освещаването на камбаната извърши Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит.

Пратеникът на Видинския митрополит бе тържествено посрещнат в храма на селото „Св. пр. Илия” от архиерейския наместник на Белоградчик, протойерей Рафаил, кмета на селото и зам.-кметовете на Белоградчик, както и от многолюдно благочестиво население от селото и околностите.

Пред храма и пред килийното училище, едно от малкото запазени в страната, епископ Сионий в съслужение с йеромонах Самуил и протойерей Рафаил извърши водоосвещение и благослови новата духовна придобивка на село Рабиша.

Новата камбана е закупена от кметството на селото и след като бе осветена, тя бе поставена на чардака на килийното училище и ударена за първи път от отец Самуил.

Величкият еп. Сионий поздрави и благослови мирното население от името на епархийския архиерей и пожела: духовният глас на камбаната да звучи в сърцата им, да ги насочва към храма Господен и да създава в тях настроение на вяра, надежда и любов.

От името на жителите на селото, благодарствено слово и поздравление поднесе г-жа Вена Маркова.

***

Килийното училище в с. Рабиша

Около 1790 г. от град Неготин в Сърбия пристига за свещеник в село Рабиша поп Йоаникий и в следващите години се построява килийното училище при черквата.

В началото на 30-те години на 19-и век селските първенци измолват от турските власти разрешение за разширяване на черквата „Св. Илия” и строеж на самостоятелна пристройка за просветни нужди в двора й. През 1833-1834 г. сградата е построена, а от следващата 1835 г. килийното училище е официално открито. От тази година датира и просветното дело в с. Рабиша. По време на Белоградчишкото въстание от 1850 г. има спомени за запалване на килийното училище, което по-късно е било възстановено.

Сградата на килийното училище е двуетажна. Целият долен етаж е една стая с неподвижни нари и служи за спане на учениците. Горният етаж има една голяма северозападна стая, която е предназначена за занималня и една североизточна малка стая за даскала, а вратите на двете стаи водят към малко коридорче, чийто изход е обширен чардак. Архитектурният стил на килийното училище е в неразривна връзка с българската възрожденска къща.

Задачите на това училище са били да привлича и обучава по-будните деца от близките околии – Белоградчишка, Кулска, Видинска и Ломска. Първоначално децата са били ограмотявани от попа на селото, но впоследствие са пристигнали образовани учители. Един от тях по това време е Сава Николов, който възпитава учениците 10 години, през особено важния за българския народ възрожденски период от 1860 до 1870 година. Учениците са били подготвяни на църковно-славянско четмо и писмо, изучавали са катехизис, часослов и псалтирче. Писали са с остри клечици на пресят пясък в малки сандъчета. Бил е застъпен взаимоучителният метод, който по-късно преминава в класно-образователна система.

Постепенно килийното училище в с. Рабиша придобива обществен характер. По своя вид то представлява една преходна форма от религиозното към светското образование.

В това училище са получили образование деца, които по-късно стават известни за района хора. Така например Цоло Тодоров от с. Толовица – възпитаник на килийното училище, е главен организатор на Белоградчишкото въстание от 1850 година. Негов възпитаник е и Рангел Костов, който след това става учител в същото училище. От него са останали и до днес поучителни слова в религиозен дух, които са написани по стените: „Учете деца на млади години, та когато остареете да не съжалявате".

Петко Петков, Ивайло Крумов – гл. сп. Култура

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Ваня Ставрева

 

 

Снимки

Освещаване на новата камбана на с. РабишаОсвещаване на новата камбана на с. РабишаОсвещаване на новата камбана на с. РабишаОсвещаване на новата камбана на с. РабишаОсвещаване на новата камбана на с. РабишаОсвещаване на новата камбана на с. РабишаКилийното училище на Рабиша
« предишна новинаследваща новина »