ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична света Литургия в деня на св. мъченик Райко Шуменски

15 май 2010 15:43, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил

На 14 май – паметта на св. мъченик Райко Шуменски, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи света Литургия в храм "Св. Три светители", град Шумен. В този храм през 2001 г. на Лазаровден бе осветен св. Престол, посветен на св. мъченик Райко Шуменски.

В празничното богослужение взеха участие архиерейският наместник в Шумен - свещеноиконом Димитър Стойков, свещ. Емил Павлов – председател на църковното настоятелство на храма, иконом Стефан Ханджийски – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска света митрополия, протойерей Красимир Капитанов, свещеник Васил Василев и дякон Михаил Манев.

Св. Райко Шуменски е бил известен златар и православен християнин. Веднъж богат мюсюлманин повикал Райко в дома си за поръчка. Една от ханъмите посрещнала младия златар и виждайки неговата младост, пожелала да го отведе в стаята си, но той не приел. Ядосана, тя се развикала и го обвинила, че я е нападнал.

Богатият мюсюлманин обещал на Райко, че няма да бъде наказан, стига да приеме мюсюлманството, но младежът отговорил: „Нищо не съм направил, дойдох тук, за да донеса поръчаните накити”. Думите му обаче не били приети за истина и отново му било предложено да приеме мюсюлманството. Бъдещият мъченик отново отказал и отвърнал: „Аз съм християнин и християнин ще си умра”.

Не успявайки да го съблазнят с материални облаги и почести, го предали на жестоки мъчители, които рязали на ленти кожата на тялото му и я посипвали със сол. След всеки следващ отказ да приеме чуждата вяра бил подлаган на все по-жестоки и по-жестоки мъчения, но той не се отказал от вярата си и приел мъченическия венец през 1802 година.

Старинна икона на светеца - небесен закрилник на град Шумен - е запазена в храм „Св. Възнесение”, където днес вярващите преклониха глава пред достойния му подвиг.

Материалът подготви: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Св. мъченик Райко ШуменскиДякон Михаил МаневБез заглавие...
« предишна новинаследваща новина »