ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в храм „Сретение Господне” в с. Козарско, община Брацигово

02 февруари 2017 18:17, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия  в храм „Сретение Господне” в с. Козарско, община Брацигово

На Сретение Господне – 2 февруари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейската св. Литургия в храм „Сретение Господне” в с. Козарско, Пещерска духовна околия. Божият дом честваше в този светъл ден и своя храмов празник. С владиката съслужиха духовните надзорници при Пловдивска митрополия ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев, архиерейският наместник на Пещерска духовна околия свещеноиконом Любомир Траянов, председателят на храм „Сретение Господне” свещеник Христо Булев и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни ангелогласно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Десетки благочестиви християни, сред които и кметът на с. Козарско г-жа Йорданка Христева, присъстваха на светата богослужба и съучастваха в радостта от духовното тържество. Знеполският епископ Арсений се обърна към верния Божи народ с пастирско слово за същността празника, в което разтълкува думите на евангелист Лука за значението на срещата на Богомладенеца Иисус със св. Симеон Богоприимец. Викарният епископ каза още:

„Обични братя и сестри, днешният празник Сретение Господне – това е срещата на стареца Симеон с Богомладенеца, срещата на Стария с Новия Завет, срещата на човека с Бога, срещата на всички нас с нашия Господ Иисус Христос. Човек се среща с Бог преди всичко в молитвата, в изпитанията, в трудностите, в мъката, в болестите, в различни житейски обстоятелства и най-вече във великото Тайнство – Светото Причастие. Но се случва така, че понякога човек не иска да узнае за Бога, не иска да се приближи към Бога и да Го допусне в своя живот и живее така, сякаш Бог не съществува. Сърдечната нечистота пречи на нашите духовни очи. Бог не се открива на нечистите по сърце. Нравственото състояние на личността е задължително условие за богопознание. Това означава, че човек, който живее по закона на лъжата, който върши неправда, който прибавя грях към грях, който сее зло и беззаконие, няма да бъде способен да приеме в окаменялото си сърце Всеблагия Бог. Сърдечната чистота е първото и необходимо условие, което ни помага да се приближим към Бога, да видим Бога, да узнаем за Него, да живеем в Бога - с Него и чрез Него. Ето защо светата Църква многократно повтаря в молитвословията думите от 50-и псалом: „Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене” /Пс. 50:12/. Има много възможности да се срещнем с Бога, дадени на всеки един от нас като залог за Божията милост, залог за последната, неизбежна и най-решаваща среща – след смъртта, във вечния живот. Именно за тази последна среща ни напомня днешния празник и ни призовават Свещеното Писание и светата Църква."

Духовното тържество завърши с многолетствие, след което епископ Арсений преподаде светителският и архипастирски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1221-02022017g-sretenie-gospodne-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram-sretenie-gospodne-skozarsko-peshterska-duhovna-okoliya.html

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия  в храм „Сретение Господне” в с. Козарско, община БрациговоАрхиерейска св. Литургия  в храм „Сретение Господне” в с. Козарско, община БрациговоАрхиерейска св. Литургия  в храм „Сретение Господне” в с. Козарско, община БрациговоАрхиерейска св. Литургия  в храм „Сретение Господне” в с. Козарско, община БрациговоАрхиерейска св. Литургия  в храм „Сретение Господне” в с. Козарско, община БрациговоАрхиерейска св. Литургия  в храм „Сретение Господне” в с. Козарско, община БрациговоАрхиерейска св. Литургия  в храм „Сретение Господне” в с. Козарско, община Брацигово
« предишна новинаследваща новина »