ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир "Св. св. Константин и Елена"

02 февруари 2017 19:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир "Св. св. Константин и Елена"

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в манастир "Св. св. Константин и Елена" в едноименния почивен комплекс край гр. Варна. В съслужение с архиерея бяха ст. ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска св. митрополия, прот. Стоян Василев, изпълняващ длъжността игумен на манастира "Св. св. Константин и Елена", ст. ик. Петко Минчев, предстоятел на храм „Св. пр. Илия“, ст. ик. Цветан Флоров, предстоятел на храм "Св. Петка", прот. Георги Петков, предстоятел на храм "Св. вмчк. Димитър" и дякон Любомир Георгиев, митрополитски дякон и секретар на Варненска и Великопреславска св. митрополия.

Манастирът "Св. св. Константин и Елена" е построен през XVI век. Преданието за него е, че чудотворната икона на "Св. св. Константин и Елена" е оцеляла след корабокрушение и именно по този повод братята монаси въздигат на това място храм и манастирски сгради. В този вид манастирът е възстановен през 1832 г. Храмът в манастирския комплекс не случайно е построен на това място. Той е единственият, където под светия престол в олтара извира чудодейна и лечебна свещена вода. Тук се пазят за поклонение и мощи на свети равноапостолни царе Константин и Елена, както и частица от Кръста Господен. Оцелял през вековете, манастирът е съхранил значението си на пазител на християнската вяра.

На 2 февруари светата ни Църква е отредила да отбелязваме Сретение Господне. Празник свързан със срещата с Господа на свети праведен Симеон Богоприемец и на света Анна пророчица, записана в Евангелието на св. ап. Лука (2:25-32).

"Тогава имаше в Йерусалим един човек на име Симеон; и тоя човек беше праведен и благоговеен, и чакаше утехата Израилева; и Дух Светий беше върху него. Нему бе предсказано от Духа Светаго, че няма да види смърт, докато не види Христа Господен. И дойде по вдъхновение в храма. И когато родителите донесоха младенеца Иисуса, за да извършат обичая по закона, той Го прегърна, благослови Бога и рече: сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата си с миром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що Си приготвил пред лицето на всички народи - светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля."

Вдъхновени като свети праведен Симеон Богоприемец от Светия Дух, членовете на Църквата могат да очакват своята собствена среща с Господа. И също като праведния Симеон могат да свидетелстват, че и те могат да напуснат света с мир, след като очите им са видели Божието спасение в лицето на Христа.

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благопожела на всички присъстващи: "Бог да помага на всички нас в днешния и в следващите дни. На празника Сретение Господне Ви приветствам и Ви желая Бог да окриля всички нас. Да ни подкрепя в нашите телесни и духовни немощи и да ни донесе нови благодатни срещи в Неговото име, които да са полезни за нашето спасение."

Снимки: Варненска и Великопреславска света митрополия ( http://www.mitropolia-varna.org/ )

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия в манастир "Св. св. Константин и Елена"Архиерейска света Литургия в манастир "Св. св. Константин и Елена"
« предишна новинаследваща новина »