ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска св. Литургия за Сретение Господне

02 февруари 2017 20:02, Софийска митрополия
Патриаршеска св. Литургия за празника Сретение Господне в столичния храм Успение Богородично

На 2 февруари, Сретение Господне, Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български оглави празничната св. Литургия в столичния храм „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха софийският викарий Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, протоиерей Лука Наплатанов - предстоятел на храма-домакин, протоиерей Йордан Илиев, свещеник Андон Софиин, протодякон Иван Петков и дякон д-р Деян Коруноски.

Прекрасните песнопения на клироса изпълняваха храмови певци и гости от хор "Св. Наум Охридски", водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия.

Вдъхновена проповед произнесе отец Ангел Ангелов по време на свещеническото причастяване - за срещата на праведния старец Симеон Богоприемец с младенеца Иисус Христос, но и за нашата лична среща с Бога. За любовта, която ни дава надежда да вървим все напред - към Господа. "Всички ние, които живеем в събранието на Църквата, сме Богоприемници. Защото по всякакъв начин се стремим да бъдем участници в тази среща и да приемем в сърцата си Богомладенеца. Та любовта, която Той пръсва в целия този свят, да ни обдари и нас. И наситили се с тази любов, станали Богоприемници, спокойно да кажем, че сме Христови. А Христов е онзи, който през цялото време в живота си показва само едно - любовта си, любовта към ближния си, любовта дори към враговете си", каза софийският протосингел.

В края на богослужението отец Лука поднесе приятна изненада на Негово Светейшество - копие от страниците на регистъра, където е отбелязано св. Кръщение на патриарх Неофит в същия този храм - "Успение Богородично". Българският патриарх и Софийски митрополит благодари на всички присъстващи за молитвеното съучастие на тази празнична богослужба, подчертавайки, че и самото Кръщение е една среща с Господа и пожела Бог да бъде с нас и да ни пази от всяко зло, от всяка беда, за да Му служим с ревност и да бъдем достойни за Неговото божествено присъствие сред нас.

ПРОПОВЕД ЗА СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ от ставр. ик. Ангел Ангелов:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=yryKtFQjtAY

Още снимки можете да видите на сайта на Софийска епархия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1344-0202_sretenie

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Патриаршеска св. Литургия за празника Сретение Господне в столичния храм Успение БогородичноКлиросните певци водени от г-н Андрей КасабовПатриаршеска св. Литургия за празника Сретение Господне в столичния храм Успение БогородичноПатриаршеска св. Литургия за празника Сретение Господне в столичния храм Успение Богородично
« предишна новинаследваща новина »