ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска св. Литургия за Сретение Господне

02 февруари 2017 20:02, Софийска митрополия
Патриаршеска св. Литургия за празника Сретение Господне в столичния храм Успение Богородично

На 2 февруари, Сретение Господне, Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български оглави празничната св. Литургия в столичния храм „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха софийският викарий Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, протоиерей Лука Наплатанов - предстоятел на храма-домакин, протоиерей Йордан Илиев, свещеник Андон Софиин, протодякон Иван Петков и дякон д-р Деян Коруноски.

Прекрасните песнопения на клироса изпълняваха храмови певци и гости от хор "Св. Наум Охридски", водени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия.

Вдъхновена проповед произнесе отец Ангел Ангелов по време на свещеническото причастяване - за срещата на праведния старец Симеон Богоприемец с младенеца Иисус Христос, но и за нашата лична среща с Бога. За любовта, която ни дава надежда да вървим все напред - към Господа. "Всички ние, които живеем в събранието на Църквата, сме Богоприемници. Защото по всякакъв начин се стремим да бъдем участници в тази среща и да приемем в сърцата си Богомладенеца. Та любовта, която Той пръсва в целия този свят, да ни обдари и нас. И наситили се с тази любов, станали Богоприемници, спокойно да кажем, че сме Христови. А Христов е онзи, който през цялото време в живота си показва само едно - любовта си, любовта към ближния си, любовта дори към враговете си", каза софийският протосингел.

В края на богослужението отец Лука поднесе приятна изненада на Негово Светейшество - копие от страниците на регистъра, където е отбелязано св. Кръщение на патриарх Неофит в същия този храм - "Успение Богородично". Българският патриарх и Софийски митрополит благодари на всички присъстващи за молитвеното съучастие на тази празнична богослужба, подчертавайки, че и самото Кръщение е една среща с Господа и пожела Бог да бъде с нас и да ни пази от всяко зло, от всяка беда, за да Му служим с ревност и да бъдем достойни за Неговото божествено присъствие сред нас.

ПРОПОВЕД ЗА СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ от ставр. ик. Ангел Ангелов:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=yryKtFQjtAY

Още снимки можете да видите на сайта на Софийска епархия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1344-0202_sretenie

Текст и снимки: Мартин Митов

Снимки

Патриаршеска св. Литургия за празника Сретение Господне в столичния храм Успение БогородичноКлиросните певци водени от г-н Андрей КасабовПатриаршеска св. Литургия за празника Сретение Господне в столичния храм Успение БогородичноПатриаршеска св. Литургия за празника Сретение Господне в столичния храм Успение Богородично
« предишна новинаследваща новина »