ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм в с. Подгумер

15 май 2010 20:30, Софийска митрополия
Храм "Всех Святих", с. Подгумер

Днес в с. Подгумер, Софийска духовна околия, бе осветен храмът ”Вси Светии”, който е завършен след три години усърдна работа от страна на църковното настоятелство, дарители и кметска управа.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим освещаването на храма бе извършено от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с Негово Преосвещенство в богослужбата взеха участие протойерей Димитър Генчев, свещеник Лазар Георгиев – предстоятел на храм „Св. Георги” в кв. "Горубляне", и енорийският свещеник Борис - на с. Негован.

Към радостта на енорията бяха съпричастни кметът на селото, зам.- кметът на Община „Нови искър”, както и почти всички жители на селото.

Бе извършена лития около храма, след което бе отслужен чинът за полагане на св. антиминс на св. Трапеза и бе дадено началото на първата св. Божествена литургия в новоизградения храм.

В края на Литургията еп. Йоан се обърна към присъстващите със слово, в което се спря върху ролята на православния храм и значението му за християните. Той пожела на енорийския свещеник протойерей Димитър Генчев, който завежда и други съседни енории, да бъде усърден в служението си в този храм, тъй като досега тук не е имало такъв, а хората имат нужда от духовно обгрижване. /В близост до селото има манастир, който е в руини и чиято църква е в невъзможност да бъде ползвана за богослужебни нужди./

Новият храм е построен на възвишение, в непосредствена близост до кметството на селото. Основни дарители са семействата Георги и Мая Йотови /дарили повече от 80 хил. лв./ и сем. Весела и Димитър Джамсъзови. Архитект Михаил Витанов е изработил и дарил архитектурния план на църквата, Божидар Зарков е изпълнител на част от стенописа, а дърворезбата е дело на Радослав Зарков.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: свещеник Лазар Георгиев и Любомир Върбанов

 

 

Снимки

Освещаване на храм "Всех Святих", с. ПодгумерОсвещаване на храм "Всех Святих", с. ПодгумерОсвещаване на храм "Всех Святих", с. ПодгумерОсвещаване на храм "Всех Святих", с. ПодгумерОсвещаване на храм "Всех Святих", с. ПодгумерХрам "Всех Святих", с. ПодгумерХрам "Всех Святих", с. ПодгумерОсвещаване на храм "Всех Святих", с. ПодгумерОсвещаване на храм "Всех Святих", с. ПодгумерОсвещаване на храм "Всех Святих", с. ПодгумерОсвещаване на храм "Всех Святих", с. ПодгумерОсвещаване на храм "Всех Святих", с. ПодгумерХрам "Всех Святих", с. Подгумер
« предишна новинаследваща новина »