ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещане на Сретение Господне и частица от св. мощи на света Мария Магдалина в Самоковския манастир

03 февруари 2017 14:12, Софийска митрополия
Посрещане на Сретение Господне и частица от св. мощи на света Мария Магдалина в Самоковския манастир

На 2 февруари, деня, в който св. Църква отбелязва един от големите си Господски празници – Сретение Господне, в манастир „Покров на Пресвета Богородица” - гр. Самоков имаше двоен празник. Тържествено беше посрещната частица от мощите на една от най-почитаните светици - равноапостолна Мария Магдалина. Светите мощи са получени като дарение от Чипровския манастир с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, и с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

В Самоковската св. обител частицата от св. мощи бе донесена от протосингела на Видинска св. митрополия Негово Високопреподобие архимандрит Антим и от йеромонах Спиридон - игумен на манастира „Св. Йоан Рилски”- гр. Чипровци.

Св. мощи на св. Мария Магдалина ще останат завинаги в манастирския храм за молитвено поклонение и духовно възрастване на православните християни.

Празникът Сретение Господне бе отбелязан с тържествена света Литургия, отслужена от архимандрит Антим, йеромонах Спиридон, свещенослужителите о. Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, и о. Любомир Мишков. След светата Литургия духовното тържество завърши с многолетствие и проповед от архимндрит Антим, който поздрави  вярващите с празника и ги благослови, та достойно да вървят по пътя на спасението.

Десетки благочестиви християни се поклониха на светите мощи на равноапостолна св. Мария Магдалина, която някога спасително срещна Господа и Го последва навеки! И нам, по нейните молитви, такава вярност, такава утеха и такова спасение в Христа Иисуса! Амин.

Текст : майка Пелагия, и.д. игумения на Самоковския манастит

 

 

Снимки

Посрещане на Сретение Господне и частица от св. мощи на света Мария Магдалина в Самоковския манастирПосрещане на Сретение Господне и частица от св. мощи на света Мария Магдалина в Самоковския манастирЧастица от св. мощи на света Мария Магдалина в Самоковския манастирПосрещане на Сретение Господне и частица от св. мощи на света Мария Магдалина в Самоковския манастирПосрещане на Сретение Господне и частица от св. мощи на света Мария Магдалина в Самоковския манастирПосрещане на Сретение Господне и частица от св. мощи на света Мария Магдалина в Самоковския манастир
« предишна новинаследваща новина »