ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейският събор на Гръцката православна църква отново разгледа въпроса за кремацията

16 май 2010 11:14, Българска Патриаршия
Еладска православна църква

На 12 май 2010 г., по време на заседание на Архиерейския синод на Гръцката православна църква, между другите въпроси е бил обсъден и въпросът за кремацията на мъртвите. След излушания доклад на Месогейския и Лавреотикийски митрополит Николай на тази тема, е последвало оживено обсъждане, по време на което са се изказали повече от 14 митрополити.

Светият Синод е излязъл с решение Гръцката православна църква да продължи да се придържа към досега действащото Постановление, в което се казва:

1. Църквата знае и предлага на православните християни като единствен способ за разпад на мъртвото тяло - погребението, което е в съгласие със светото учение на Църквата и многовековната църковна традиция.

2. Църквата не възразява против кремацията на мъртвите от други вероизповедания и на инославни.

Към това е направено допълнение, че в особени случаи всеки митрополит в рамките на своята епархия, воден от пастирската си грижа и разсъждение, може да разглежда и разрешава този проблем.

В помощ на духовенството ще бъде създадена малка архиерейска комисия, която да определи главните критерии, които трябва да се вземет под внимание при разглеждането на особените случаи. Тези критерии ще бъдат обсъдени на следващото заседание на Архиерейския събор.

Православие.Ru

 

 

« предишна новинаследваща новина »