ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия в гр. Белово в Неделя на Митаря и Фарисея

05 февруари 2017 17:40, Пловдивска митрополия
Архиерейска св. Литургия в гр. Белово в Неделя на Митаря и Фарисея

На 5 февруари, Неделя на Митаря и Фарисея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи архиерейска св. Литургия в храм "Св. Троица" в гр. Белово. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на архиерейското наместничество, свещ. Николай Генев, председател на храма, енорийският свещеник Любомир Чавдаров и свещ. Спас Дичев от катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик.

Енориашите от гр. Белово с радост посрещнаха владиката, който служи тук за пръв път след епископската му хиротония. В края на утренята епископ Яков отслужи последованието на петохлебието и благослови приготвените хлябове.

В своята проповед в края на светата Литургия епископ Яков обърна внимание на днешното Литургийно свето Евангелие: "Днес и ние, както Митаря и Фарисея, дойдохме в храма. Като кого от тях обаче ще си отидем? Като гордия фарисей, гледащ чуждите грехове и превъзнасящ се над ближния, или като смирения митар, който макар и грешен, си отиде оправдан повече, отколкото фарисея? И кое го оправда, ако не неговото сърдечно покаяние? Стоим в навечерието на благодатното време на Великия пост. Нека всички тръгнем по този нелек път със съзнанието за своята греховност, нека и ние в свое време застанем пред лицето на Бога и изповядаме греховете си. Нека и ние просим и викаме: "Боже, бъди милостив към мене, грешния!" Само така ще се удостоим да седнем на Господнята трапеза и ще вкусим рая още тук".

Епископ Яков завърши с думите: "Изпълнявам своя синовен дълг към правоправещия архиерей на богоспасяемата Пловдивска епархия, Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, и ви поздравявам отечески от негово име с днешния празник. Бъдете уверени, че той се моли за всеки един от нас, така щото настъпващият пост да бъде лек и спасителен за всички нас".

Духовното тържество завърши с многолетствие.

За повече снимки посетете сайта на Архиерейското наместничество в град Пазарджик:

http://arhiereiskopz.com/

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в гр. Белово в Неделя на Митаря и ФарисеяАрхиерейска св. Литургия в гр. Белово в Неделя на Митаря и ФарисеяАрхиерейска св. Литургия в гр. Белово в Неделя на Митаря и ФарисеяАрхиерейска св. Литургия в гр. Белово в Неделя на Митаря и ФарисеяАрхиерейска св. Литургия в гр. Белово в Неделя на Митаря и ФарисеяАрхиерейска св. Литургия в гр. Белово в Неделя на Митаря и Фарисея
« предишна новинаследваща новина »