ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в столицата за празника на св. свщмчк Харалампий

06 февруари 2017 11:56, Софийска митрополия
Икона на св. Харалампий от Лозенския петропавловски манастир

На 10 февруари православната църква празнува паметта на св. Харалампий Чудотворец. По този повод в столичния храм „Покров Богородичен“, чийто северен престол е посветен на свещеномъченика, на 9.02. от 17 часа ще бъде отслужено бдение (вечерня с петохлебие и утреня), а на 10.02. от 9 часа празничната св. Литургия ще бъде възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

По същото време в митрополитския храм „Св. Марина“ софийският протосингел ставрофорен иконом Ангел Ангелов ще възглави празничната св. Литургия.

И в двата храма ще бъдат изнесени мощи на светия Магнезийски чудотворец.

Приканват се православните християни да вземат молитвено участие в светата богослужба.

***

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 г. на 113 години.

 

 

« предишна новинаследваща новина »