ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня с лития в столичния храм "Св. Николай Софийски"”

16 май 2010 21:45, Софийска митрополия
Храм "Св. Николай Софийски"

В навечерието на празника на софийския мъченик св. Николай Софийски бе отслужена архиерейска вечерня в посветения на светеца столичен храм. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископа в нея взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Теофан, храмовото духовенство и предстоятели на столични храмове.

По установена вече традиция по време на вечерното богослужение се извършва литийно шествие до лобнато място на мъченика, като тържествено се пренася и частица от неговите св. мощи. То се намира на ул. „Цар Симеон” и е известно с названието „Търницата”. Там, във възстановения некрополен комплекс, се извършва водосвет при параклиса и гроба на софийския светец. Трябва да се отбележи, че това място е от малкото известни гробове на български светии. Обновяването му е извършено с помощта на българското правителство през 2005 г., в чест на 450-годишнината от мъченическата смърт светеца.

Епископ Йоан се обърна към дошлите столичани с пламенно слово, в което каза, че ние, софиянци, трябва да се замислим и да си дадем сметка, че имаме пострадал мъченик в средата на София – града на Божията Премъдрост, на когото трабва да отдадем заслужена почит. Да си припомним, че българските светии, независимо в какъв чин са просияли, а сред тях и софийските мъченици са свидетелствали неведнъж своето изповедание чрез кръвта си, а и сега са крепители, будители, ходатаи пред Бога за нас, че наш дълг - и духовен, и морален - е да бъдем в този ден тук на това лобно място всички - и духовенство, и миряни.

Като благодари на дошлите, загърбили почивния си ден и грижите, архиереят каза още: „21 век е твърде изтънчен със своите примамки, ако четвърти век е бил сложен и християните са устоявали вярата с кръвта си, в сегашния - трябва с особено внимание и не по-малка решимост да се устоява...”

След като се поръсиха със светена вода, участниците в литийното шествие се отправиха отново към храма, където продължи вечерното богослужение.

Просиялият софийски светец - св. Николай Софийски умира мъченически, убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му е било пренесено на гробището „Търницата” и изгорено, а пепелта разпиляна, за да не могат християните да запазят мощите му и така да почнат да го почитат. По сведения на житиеписеца му Матей Граматик - едно момче събрало частици от неговите мощи и верните християни тайно ги погребали. По-късно част от тях били поставени в дървен храм и след това пренесени в новоизградения храм, построен в негова чест, а друга частица се е съхранявала в храм „Св. София”. В края на 70-те години св. мощи били откраднати от храм “Св. Николай Софийски” и църковното настоятелство на храм „Св. София” подарило на построения в чест на мъченика храм пазената частица св. мощи, които се покоят в него и до днес.

 

 

 

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Николай Софийски"Храм "Св. Николай Софийски"Посрещане на Знеполския епископ ЙоанПосрещане на Негово Преосвещенство Храм "Св. Николай Софийски"Празнична вечерня  в храм "Св. Николай Софийски"Изнасяне на иконатаЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеПред параклиса на лобното мястоПред параклиса на лобното мястоПред параклиса на лобното мястоЧастица от св. мощи на св. Николай СофийскиВодосвет при лобното мястоВодосвет при лобното мястоВодосвет при лобното мястоВодосвет при лобното мястоНа лобното мястоВодосвет при лобното мястоНа лобното мястоНа лобното мястоНа лобното място
« предишна новинаследваща новина »