ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество се срещна с представители на Украинската православна църква

10 февруари 2017 21:14, Софийска митрополия
Среща на патриарх Неофит с представители на Украинската православна църква

На 10 февруари 2017 г. Борисполски и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква (Московска патриаршия), пристигна на официално посещение в България. Веднага след кацането в страната Негово Високопреосвещенство, придружен от протойерей Николай Данилевич – секретар на отдела за външноцърковни връзки, настоятеля на Патриаршеското подворие на Московската патриаршия в София - архимандрит Филип (Василцев) и секретаря на Продворието на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх йеромонах Зотик (Гаевски), пристигнаха в Софийската св. митрополия, като първо се поклониха на св. мощи на св. свщмчк Харалампий в митрополитската църква „Св. Марина“. След това бяха приети в Патриаршеския дом от Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски. На срещата присъстваха и софийският викарий Браницки епископ Григорий, протосингелът на Софийска епархия ставрофорен иконом Ангел Ангелов и др.

По време на срещата беше обсъдено състоянието на православната църква в Украйна, политическата обстановка, довела до разкол и затруднила дейността на УПЦ-МП, военното положение в Донецка и Луганска област, като митрополит Антоний горещо помоли патриарх Неофит за молитвено застъпничество, негово и на целия български клир и народ.

В края на срещата двете страни си размениха паметни подаръци.

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Митрополит Антоний в храм Св. Марина, пред мощите на св. ХаралампийСреща на патриарх Неофит с представители на Украинската православна църкваБорисполски и Броварски митрополит Антоний и Българският патриарх НеофитРазмяна на подаръци
« предишна новинаследваща новина »