ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Две ръкоположения и две пострижения на празника на св. Харалампий в столичния храм „Покров Богородичен“

10 февруари 2017 22:20, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия за празника на св. Харалампий

На 10 февруари, празника на свещеномъченик Харалампий - епископ на Магнезия, в

столичния храм „Покров Богородичен“ Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи св. Литургия. В съслужение с него бяха иконом Николай Танев – предстоятел на храма-домакин, иконом Емилиян Костадинов, протоиерей Симеон Иванов, свещеник Георги Янъков, свещеник Васил Танев, свещеник Лъчезар Попов, свещеник Димитър Кабуров и протодякон Иван Петков.

По време на светата Литургия в дяконски чин беше ръкоположен иподяконът Костадин Тренев, а за свещеник беше ръкоположен дякон Светослав Славов. И на двамата нови клирици Негово Преосвещенство пожела да бъдат за пример, с духовни сили и мъдрост да ръководят Божия народ по пътя към царството Божие, „да бъдат едни достойни свещенослужители на св. олтар, да бъдат преизпълнени с Божията благодат, която да преподават на своите духовни чеда“.

Преди св. Литургия епископ Григорий пострига за „четец и певец“ Теодор Теодоров и четиригодишния Велко (син на о. Георги Янъков).

Песнопенията на литургията изпълняваше храмовият хор с диригент Димитър Стоянов, а специфичните за постриженията и ръкоположенията – клиросният певец Филип Минчев и служащите свещеници.

В края на светата богослужба Браницки епископ Григорий се обърна със слово към богомолния народ, в което припомни житието на свещеномъченик Харалампий – „един от тези йерарси на светата Църква, който в първите векове – векове на гонения, векове на притесняване на християните съумя да запази не само своята вяра чиста, без да се отрече от Нашия Господ Иисус Христос, но и със своето служение, със своите молитви успя да съхрани още много човеци в истините на светата православна вяра.“ Благодарение на подвига на този Христов мъченик стотици езичници се обръщали към вярата, а мнозина християни се укрепявали и добивали още по-голяма смелост, каза Негово Преосвещенство.

Викарният епископ преподаде и архипастирския благослов на Негово Светейшество Неофит, Българския патриарх и Софийски митрополит, и поздрави предстоятеля на храма иконом Николай Танев, храмовото духовенство и всички присъстващи верни.

От името на църковното настоятелство и храмовото свещенство о. Николай благодари на епископ Григорий за това празнично богослужение в „Покров Богородичен“.

След св. Литургия беше извършено последованието на освещаване на пчелен мед и помазание.

Новият свещеник Светослав Славов е роден на 17 април 1978 г. в Силистра. Завършил е Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2012 г. Ръкоположен е за дякон на 12 септември 2015 г. и до момента на свещеническото си ръкоположение е служил в храм „Св. Георги“ в центъра на София.

Дякон Костадин Тренев е роден на 29 октомври 1989 г. в Дупница. Завършил е пълния курс на СДС „Св. Йоан Рилски“ през 2009 г., а бакалавърската програма на Богословския факултет на СУ – през 2014 г. В момента завършва магистърската програма „Литургия и музика“ към същия факултет. Неговото свидетелство за изповед (препоръка за свещеническото служение) беше подписано от духовния му наставник о. Божидар Маринов, ефимерий на Софийската семинария, а прочетено в храма от о. Николай Танев.

Още снимки можете да видите на сайта на Софийската св. митрополия: http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/1374-0210_pokrov

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в храм Покров БогородиченПострижение на четци в храм Покров БогородиченДяконско ръкоположение на Костадин ТреневНовият свещеник - отец Светослав СлавовКостадин Тренев с Браницки епископ ГригорийАрхиерейска св. Литургия в храм Покров Богородичен, с ръкоположения на дякон и свещеникПричастяване на новопостригания ВелкоНовите свещеник и дякон
« предишна новинаследваща новина »