ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в с. Кранево, Добричка духовна околия

17 май 2010 16:26, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмът

По повод откриването на новия селски парк и възстановяването на старата селска чешма в с. Кранево се състоя събор. В ранния съботен следобед в новоустроения и облагороден парк се беше събрало почти цялото село. Енорийският свещеник, о. Стойко Найденов, отслужи водосвет за благоденствието на жителите на селото.

Село Кранево – популярна лятна дестинация, отстоящо на 3 км от кк „Албена” – е едно от малкото населени места в региона без православен храм.

През 2000 г. се отслужва водосвет и се прави първа копка, но нещата остават дотам. Едва през 2008 г., след нов водосвет и молитва на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и голям брой свещеници от епархията, строителните работи потръгват. Храмът е вече изграден и покрит, но остават довършителните работи, за които липсват средства.

Кметът на селото, г-н Румен Николов, на събора нееднократно призова съселяните си да отделят средстава според възможностите си, за да бъде завършен храмът и да се отслужи първата св. Литургия. Селото е с под 1000 жители, но през пиковите дни на летния туристически сезон обитателите му са и до над 20 000.

Любопитен факт е името на храма – „Св. Богородица - Достойно есть”. В България не е известно да има друг с такова име. Образът на чудотворната икона на Божията Майка и тук ще е място за поклонение и молитва към нея, нейния Син и Божиите угодници. Храмът ще стане място на хвалебствия и благодарения Богу, както и за отправяне на молитви. Божият дом ще е непрестанен извор на утеха и насърчение.

Църковното настоятелство отправя молба към всеки, който може да отдели средства за довършването на храма!

 

Банковата сметка е в ДСК – Варна, IBAN BG06STSA93000015991693, BIC STSABGSF.

 

Под покрова и застъпничеството на покровителката - Майката Божия - дерзайте към Царството Божие!

 

 

Снимки

Храмът
« предишна новинаследваща новина »