ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-та годишнина от интронизацията на митрополит Николай

13 февруари 2017 21:15, Пловдивска митрополия
Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай

Огромен повод за радост, равносметка и благодарност към Всеподателя Бога имаше богохранимата Пловдивска епархия. Тя отпразнува 10-та годишнина от интронизацията на своя многообичан архипастир - Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, за чийто юбилей пристигнаха скъпи гости от цялата страна и от много братски Поместни църкви.

Владиката възглави съборната архиерейска св. Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив на 12 февруари, Неделя на Блудния син. Молитвено участие в светата Литургия взе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В съслужение с архиерея на Пловдивската епархийска църква бяха Високопреосвещените митрополити-членове на Светия Синод Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Старозагорски Киприан, архиепископът на Йопия Дамаскин от Йерусалимската патриаршия, Борисполски и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква - Московска патриаршия, митрополитът на Дидимотихо и Орестиада Дамаскин от Гръцката православна църква, както и Преосвещените епископи Мелнишки Герасим - главен секретар на Св. Синод, Велички Сионий - игумен на Троянската света обител „Успение Богородично”, Браницки Григорий - викарий на Софийския митрополит, Белоградчишки Поликарп - викарий на Видинския митрополит, Агатополски Йеротей - викарий на Сливенския митрополит, Знеполски Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, Константийски Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит, схиархимандрит Амвросий - игумен на Зографския манастир „Св. вмчк Георги” в Света Гора - Атон, архимандрит Филип Василцев - предстоятел на Руското подворие в София, ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев - духовни надзорници при Пловдивска митрополия, игумен Петър Еремеев, ректор на руския православен университет „Св. Йоан Богослов“ и наместник на Високо-петровския мъжки ставропигиален манастир в Москва, и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълниха антифонно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и румънският хор „Нектарий протопсалт” от Букурещ.

Стотици хора се стекоха в този светъл ден в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, за да поздравят своя обичан архиерей, да изразят своята признателност и благодарност към него. Сред тях бяха и Негово Величество Симеон II, Цар на Българите, областният управител г-н Здравко Димитров, кметът на Пловдив г-н Иван Тотев, председателят на общинския съвет г-жа Савина Петкова, г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили”, представители на държавността и местната администрация, политици и общественици.

След края на светата богослужба Негово Светейшейство патриарх Неофит се обърна към Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай с думите:

„Ваше Високопреосвещенство, всяка годишнина и всеки юбилей ни дават повод да спрем и да се огледаме назад - към онова, което с Божията помощ, с подкрепата на вярващия народ и с личните наши усилия сме сторили на Господния виноград. И, като отчетем стореното, да набележим и нашите бъдещи дела, вършени от нас за Божия прослава и за успеха на мисията на Христовата Църква, Която Господ основа за спасението на човешкия род, отдавайки кръвта Си за нея (Деян. 10:28). С радост днес можем да кажем, че поглеждайки назад към изминалото вече първо десетилетие от митрополитското Ви служение Вие сте принесли богат плод (Иоан 15:5) и сте положили добра основа за още много, което ще доразвивате и ще надграждате и занапред, имайки неизменно на Ваша страна и Божията помощ, и любовта на поверения Ви клир и църковен народ. От името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия и от Свое име Ви пожелаваме Бог да Ви дарява с още много здраве и мъдрост, та годините на архиерейското Ви служение бъдат все така доброплодни! Нека и занапред светата Пловдивска епархия продължава да се издига в постоянен възход под неуморните Ваши архипастирски грижи! На многая и благая лета, Високопреосвещени Владико! Благодатта и любовта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!" /цялото слово тук - http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=226832 /.

По решение на Светия Синод на БПЦ Негово Светейшество патриарх Неофит връчи на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай ордена на Българската православна църква „Св. Йоан Рилски” - І степен „в знак на внимание и за църковни заслуги”. От името на Св. Синод патриарх Неофит подари на архиерея на Пловдивска епархия специален дар – енголпие и кръст.

Борисполският и Броварски митрополит Антоний прочете приветствен адрес от името на Негово Блаженство митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий:

„Ваше Високопреосвещенство, цялата Украинската православна църква

сърдечно Ви поздравява с 10-та годишнина от избирането Ви на катедрата на древната Пловдивска митрополия. Ние Ви познаваме като един от активните и деятелни архиереи на БПЦ, от все сърце възлюбил Христа и посветил всичките си дни в служение на Неговата Църква. Под Вашето мъдро управление в Пловдивска митрополия се води активна благовестителска, литургическа и мисионерска дейност, строят се нови храмове, развива се монашеският живот. Вие неуморно се трудите на църковната нива, стараещ се, по думите на св. ап. Павел, да се представите на Бога като „достоен, беузкорен работник, който вярно преподава словото на истината” /2 Тим. 2:15/.

Нека Господ да преумножава Вашето паство, да Ви благослови с крепки душевни и телесни сили, а годините на Вашето архипастирско служение да бъдат плодотворни и дълги.”

Като знак за братската любов между двете сестри-църкви и за изключителните си заслуги, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай получи от Борисполския и Броварски митрополит Антоний ордена на Украинската православна църква „Св. Йоан Богослов”.

Много топли и сърдечни бяха поздравителните адреси от министър-председателя на Република България Огнян Герджиков и от обудсмана Мая Манолова, прочетени от г-н Емил Велинов, директор на Дирекция „Вероизповедания” към МС.

„Това ваше десетилетие бе изпълнено с всеотдаен труд в полза на Българската православна църква, хранителка на родовата ни памет, благочестието и добруването на българския народ. Вие доказахте на всички нас, че в основата на достойното Ви служение като архиерей е отговорността пред Бога и любовта към хората” - се казва в поздравлението на министър-председателя до архиерея на Пловдивска епархия.

Митрополит Николай бе изненадан приятно от един необикновен и скъп подарък – стотици поздравителни картички, писма и рисунки, направени с обич от деца от Пловдивска епархия, изучаващи Православие в училище. Едно от тях се обърна към него с думите:

„Скъпи дядо Николай, наш обичан Пловдивски митрополит, ние, децата от Пловдивска епархия, Ви поздравяваме с Вашия юбилей. От името на всички ученици, изучаващи „Религия-Православие”, приемете нашите най-искрени поздравления към Вас. Благодарение на Вас над 4000 деца от епархията изучават СИП „Религия” и ще бъдат много щастливи и доволни, ако Православието се въведе в училищата като задължителен учебен предмет. Благодарим Ви за учебниците и помагалата, с които всяка година ни дарявате, и винаги, когато имате възможност, сте сред нас. Благодарим Ви за конкурсите, за тържествата, за поклонническите пътувания и за лагерите. С това свое свято дело Вие доближавате още повече нас, децата и младите хора, до храма. В този напрегнат живот ние имаме най-голяма нужда от Божието благословение. Отправяме благодарност към Бог и Го молим да Ви дарява здраве и духовни сили. Бъдете ни винаги пример за душевна красота, смирение и всяка християнска добродетел.”

От името на Пловдивския епархийски съвет, архиерейските наместници, свещенството и монашествуващите, от служителите при митрополитската администрация, екипа на Пловдивска православна телевизия и боголюбивото паство на Пловдивска епархия, Знеполският епископ Арсений се обърна към митрополит Николай с приветствено слово, в което каза:

„Ваше Високопреосвещенство,

Спомняме си, че съвсем в началото на митрополитското Ви служение, Вие казахте, че в центъра на митрополитското служение е кръстът. Обръщайки мислен поглед към изминалото време на Вашето служение, можете да свидетелствате пред Бога и хората, че наистина е голяма тежестта на този кръст, и ако не беше помощта свише и молитвите на всички вярващи, то едва ли щяха да стигнат човешките сили да бъде понесен. Този кръст се състои от всекидневни грижи за поверения Ви църковен кораб, от огромната отговорност за всяка дума и действие, от усилията на волята и сърдечната болка на архипастиря „о всех и за вся” – за всичко и за всички.

Вдъхновено и постоянно извършвайки богослуженията, Вие и извън храма продължавате службата, защото целият Ви живот е служение: извършване на общото съборно дело за слава Божия и за благото на светата Църква. Ние, свещенството и миряните, сме винаги с Вас, подкрепяйки Ви във всяко начинание и дело. Нека Господ Ви съхрани в добро здраве за много и благословени години!”

В знак на обич и признателност епископ Арсений поднесе архиерейска митра на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

В прочувствено и вълнуващо слово митрополит Николай благодари на Бога за всичко, както и на Негово Светейшество патриарх Неофит, на блаженопочившия патриарх Максим, на всички архиереи, дошли отблизо и далеч за неговия юбилей, за многобройните поздравления и награди, но отрече смирено да има каквито и да е лични заслуги за стореното през последните 10 години. „Ако нещо е направено, ако нещо е постигнато тук, в Пловдивска епархия, то е защото Господ Иисус Христос го е направил. Не ние, а Той го е извършил.” Владиката говори също за опасностите и превратностите, които ни заобикалят, за преломните времена и бездуховното ни съвремие, отричащо Бога, за обективното зло, съществуващо в света и наближаващи тревожни събития в близките години. Митрополит Николай се обърна с топли думи към всички онези, които работят на нивата на Църквата: „Благодаря на вярното свещенство на Пловдивска епархия. Благодаря им за тяхното съвестно служение, за грижите, които полагат за енориашите си, за трудовете им за благочинието в богослужението и благолепието на храмовете, за всичко, което тези воини на Бога правят ежедневно и ежечасно и върху чиито плещи се крепи епархийската ни църква. Ако нещо е постигнато в Пловдивска епархия – те са го постигнали. Дано съм успял да ги убедя колко ги уважавам и обичам и колко важен за Църквата е всеки един от тях. Ако те чувстват днес епархийската ни Църква по-силна и по-уважавана, отколкото е била преди десет години, то значи заедно сме били на прав път. Благодаря на епархийските съветници, на служителите на Пловдивската митрополия и архиерейските наместници, на хилядите църковни настоятели, на клисарите и клисарките, на скромните жени, които безвъзмездно помагат с личен труд в църквите ни, на учителите и учителките по вероучение, на всички благодетели и спомоществуватели на нашите църкви и на църковното дело. За съжаление аз не мога да ви въздам заслуженото, но се моля непрестанно и вярвам безусловно, че Бог ще ви възнагради щедро за всичко, което правите за Неговата Църква” / цялото слово тук - http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=226912 /.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров. Целият храм в един глас запя: „На многая лета!”.

~~~~~~

Когато преди 10 години митрополит Николай по Божи промисъл дойде за пръв път като архиерей на Пловдивска епархия, бе посрещнат с надписа: „Благословен идещият в име Господне!” Митрополит Николай се оказа необикновена и рядко надарена личност, мислещ с други измерения, виждащ далеч напред в бъдещето и изпълнен с наистина жертвоготовна, Христова любов към нас. Изключителен и достоен архипастир, служещ на хората, духовен лидер на нацията и епархията, който не премълчава нито един от болезнените въпроси на съвремието ни, неуморен благовестител и велик проповедник, утвърждаващ безспир евангелските истини и словото Божие, чиито проповеди често разплакват хората в храмовете, милостив закрилник, живеещ с болките на другите, утешител, протегнал ръце и душа на много бедстващи или съкрушени люде, прекрасен събеседник, невероятен певец, интелигентен и внимателен преподавател. Да благодарим на Бога за този пратеник, защото той дойде в Пловдивска епархия само преди 10 години, а извърши дела, за които ще се говори и след векове. Само Бог и неговите посивели коси знаят какви усилия му струва да носи нелекия кръст като архипастир на богохранимата Пловдивска епархия.

След време нашите потомци ще говорят за него, а ние и днес можем да кажем, че сме имали радостта да живеем в благодатното време на Пловдивския митрополит Николай, който дойде в име Господне през февруари 2007-ма година.

Благословен дошлият в име Господне!

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1226-12022017g-arhiereiska-saborna-sveta-liturgiya-v-mitropolitskiya-hram-sv-vmchtza-marina-s-iznasyane-na-svetite-moshti-na-sv-luka-za-poklonenie.html

 

 

Снимки

Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит НиколайСъс съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай Със съборна архиерейска св. Литургия в Пловдив бе отбелязана 10-а годишнина от интронизацията на митрополит Николай
« предишна новинаследваща новина »